Kematian Pemuda Ini Di Hadapan Makam Nabi Muhammad Amat Dicemburui. Ini Amalan Yang Dilakukannya Ketika Masih Hidup…

Subhanallah, tiada apa lagi yang lebih membahagiakan apabila dijemput Ilahi di bulan Ramadan.

Lebih membahagiakan ia berlaku di 10 malam terakhir yang berbeza dari malam-malam sebelumnya. Tapi apa yang lebih membahagiakan ialah kemaatian lelaki ini betul-betul berlaku di hadapan makam Nabi Muhammad SAW di Madinah. Maha Suci Allah. Malah kemaatiannya amat dicemburui seluruh umat Islam.

Seorang rakyat Malaysia, Badrul Munir atau mesra disapa Abg Bad di kalangan rakan-rakannya menjadi insan terpilih apabila meniinggal malam tadi betul-betul di hadapan makam Rasulullah SAW di Madinah ketika arwh memasuki kawasan makam untuk solat ketika mengerjakan umrah.

Berita ini menjadi viral malah bangsa Arab sendiri menganggap perkara ini amat luar biasa kerana ianya jarang-jarang terjadi. Apa kebaikan dan sisi baik arwh sehingga darjatnya diangkat begitu tinggi iaitu dapat meniinggal di hadapan makam Nabi, malam Jumaat dan lebih penting ialah di 10 malam terakhir umat Islam berpuasa.

Menurut info yang diberikan oleh seorang Ustaz iaitu Ustaz Jamal dari Hulu Langat, yang berada di Tanah Suci berkata, dikatakan arwh bersolat tahajjud di dalam bilik sebelum kemaatiannya berlaku. Sempat minum satu gelas air masak dan selepas itu Ustaz Jamal sempat meminta satu gelas dari arwh.

Arwh meniinggal di hadapan Makam Nabi, Malam Jumaat dan 10 Malam terakhir Ramadan. Kemaatian yang amat dicemburui

Arwh banyak berbuat bakti kepada golongan ulama dan kerana itulah cara kemaatiannya dimuliakan

Habis minum, mereka menuju ke Masjid Nabawi,s olat sunat Qabliah diikuti solat fardu Subuh dan solat jenaazah. Arwh kemudiannya menuju masuk ke Makam Nabi Muhammmad SAW.

“Saya dan Wak Ramli di depan sedikit. Bad dan Ibrahim di belakang. Saya dah keluar tapi keduanya belum keluar lagi. Tunggu punya tunggu, Bad dan Ibrahim tak datang-datang. Kami gerak masuk ke masjid semula. Sampailah saya telefon dan dikatakan Bad tumbang depan Makam Rasulullah SAW.

“Arwh betul-betul jatuh depan Makam Rasullullah, terus meniinggal. Innalillahiwaninailahirojiun.

Ustaz Jamal turut menambah, kerja arwh Abang Bad ini ialah beliau menjadi runner membuat visa bagi pelajar-pelajar madrasah. Pagi ini beliau dijemput oleh Allah Rabbul Jeleel di depan kubur Nabi di Masjid Nabawi.

Amalan besar yang Badrul Munir dapat iaitu meniinggal depan Makam Rasulullah adalah kerana dia banyak berkhidmat untuk Ulama, Madrasah, Masyaik. Semua mereka ini adalah waris Rasulullah.

Kemaatiannya menjadi bualan di kalangan bangsa Arab kerana cara kemaatiannya cukup indah

Betapa beruntungnya arwh kerana didoakan oleh orang ramai

Ratusan orang menghadiri upacara pengkebumi arwh abang Bad tanpa mengira bangsa

Arwh dikebumikan di Jannatul Baqi di Madinah

Jadi Allah baginya satu kemaatian yang dicemburui oleh semua orang. Orang-orang Arab pun kata ini orang hebat, bukan calang-calang punya manusia. Semua doa dapat untuknya. Kami sedang aturkan solat jenaazahnya dan pengkebumiannya di Janantul Baqi.

Ini enam senarai kelebihan arwh Badrul iaitu meniinggal dalam Masjid Nabawi, di hadapan Makam Rasulullah SAW, Sedang Berpuasa, Safar Umrah, Malam Jumaat dan Bulan Ramadan serta 10 malam terakhir.

Sangat-sangat beruntung sesiapa yang meniinggal di Madinah kerana Nabi saw akan beri syafaat.

Ini bersesuaian dengan hadis,

Sesiapa yg boleh maati di Madinah hendaklah maati di sana kerana Aku akan syafaat sesiapa yg maati di Madinah. Hr Tirmizi sahih.

Engkau beruntung kerana Meniinggal di hadapan Rasulullah yang menyebabkan gugur dosa-dosa. Firman Allah swt:

Dan kalaulah Apabila mereka menzalimi diri mereka sendiri lalu datang kepadamu (wahai Muhammad) lalu memohon ampun kepada Allah, dan Rasulullah juga memohon ampun untuk mereka, tentulah mereka mendapati Allah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani. 64 : Annisaa

Allahumma Innaka ‘Afuwwun

Tuhibbul ‘Afwa Fa’fu ‘Anni

VIDEO: Dr Asri | Kelebihan ma ati di mekah atau madinah

sumber: FB Datuk Dr Yahya Baba P112 K.Langat via rotiplanta.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*