PDRM Minta Orang Ramai Lap0r Kalau Jiran Lnggar S0P Masa Raya Nanti. Ini Kenyataan Penuh

Orang ramai dinasihatkan agar memerhati kawasan kejiranan mereka dan memaklumkan kepada polis sekiranya terdapat individu yang pulang beraya ke kampung tanpa kebenaran daripada pihak berk.uasa, kata Ketua Polis Perlis Datuk Surina Saad.

Beliau berkata, maklumat sedemikian diperlukan bagi membolehkan pihak polis mengambil t.indakan t.egas terhadap individu yang masih berd.egil dan tidak mematuhi pr.osedur o.perasi standard (S0P) Aidilfitri 2021.

ā€œPolis Perlis juga akan tingkatkan jumlah keanggotaan dalam memastikan pematuhan S0P serta akan mengambil ti.ndakan t.egas terhadap individu di kawasan perumahanā€¦ termasuk memperketatkan kawalan di sempadan negeri, stesen bas dan stesen kereta api,ā€ katanya ketika dihubungi, hari ini

Surina juga menasihati orang ramai agar mematuhi S0P Aidilfitri yang ditetapkan oleh kerajaan dan berada di rumah kecuali mempunyai urusan penting.

Menurutnya, kadar pematuhan S0P di Perlis adalah tinggi iaitu 98 peratus dan berharap orang ramai terus mematuhi ketetapan itu bagi mengekalkan Perlis sebagai negeri hijau dan memutuskan rangkaian ja.ngkitan C0vid 19.

Mengulas mengenai jumlah kenderaan yang dikesan bertambah di Perlis sejak beberapa hari kebelakangan ini, Surina berkata, jumlah kemasukan kenderaan ke negeri itu tidak s.erius iaitu sekitar lima peratus berbanding hari biasa.

ā€œPeningkatan jumlah kenderaan berp.unca daripada ibu bapa yang mengambil anak-anak mereka yang menuntut di institusi pengajian tinggi sekitar negeri ini untuk pulang beraya di samping kemasukan penduduk dari Kedah yang berulang-alik bekerja di Perlis,ā€ katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kangar Superintendan Wari Kiew berkata, pihaknya akan melakukan rondaan pematuhan S0P Aidilfitri secara menyeluruh di sekitar Kangar bermula hari ini.

ā€œHari Raya nanti, kita akan ā€˜all outā€™ termasuk melakukan rondaan dari rumah ke rumah bagi memastikan orang ramai mematuhi S0P yang telah ditetapkan.

ā€œDiharapkan agar orang ramai dapat terus memberi kerjasama dengan polis bagi mencegah penularan w.abak C0VID 19 di negeri ini,ā€ katanya.

SUMBER/KREDIT: Hmetro

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*