Pmbaca Berita Astr0 Aw4ni Ni Dipuji Netizan, ʟᴀɴᴛᴀɴɢ ʙᴇʀꜱᴜᴀʀᴀ ‘ꜱᴏᴜɴᴅ’ Pegqwai Yang ᴋᴏᴍᴘᴀᴜɴ Brader Burger RM50K (Video)

Seorang peni.aga burger kcewa apabila ᴅɪᴋᴏᴍᴘᴀᴜɴ RM50K oleh pihak polis kerana kesa.lahan berni.aga melebihi waktu ditetapkan.

Dengan hanya berni.aga di hadapan rumahnya Kampung Rambutan Rendang, Kota Bharu, Wan Mohd Faisal Wan Kadir, 38, didatangi pihak polis ketika sedang menyiapkan pesanan planggannya kira-kira jam 11 malam.

Ketika ini, negeri yg bergelar Cik Siti Wan Kembang itu masih dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Bukan lagi RM50K, niIai kmpaun ke atas peni.aga burger depan rumah diteliti semula – Polis

Polis meneliti semula ᴋᴏᴍᴘᴀᴜɴ bernilai RM50K yang dikenakan terhadap seorang peni.aga burger di Pengkalan Chepa, Kelantan yang tdak mema.tuhi pr0sedur 0perasi stndard (SOP) kerana ber0perasi melebihi masa yang ditetapkan.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat berkata, pihaknya juga akan memanggil pemilik premis yang dikenakan ᴋᴏᴍᴘᴀᴜɴ untuk menawarkan nilai ᴋᴏᴍᴘᴀᴜɴ mengikut garis pnduan yang ditetapkan di bawah 4kta 342.

“Selain peni.aga burger yang kisahnya dituIarkan itu, dua lagi pemilik premis kedai makan turut dikmpaun sebanyak RM50K pada hari yang sama.

“Polis telah menerima a.duan dan ru.ngutan daripada masyarakat bahawa masih terdapat premis perni.agaan yang tidak mematuhi pr0sedur 0perasi stndard (SOP) dan premis kedai makan beroperasi melebihi masa yang ditetapkan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Shafien, susulan daripada aduan orang awam, Polis Kelantan turut mengeluarkan tujuh kompaun kepada pemilik dan pelanggan premis kedai makan di sekitar Pengkalan Chepa pada hari sama.

PMBACA BERITA DlPUJl KERANA BRCAKAP ʟᴀɴᴛᴀɴɢ

Seorang pengguna Twitter, @Zulhelmikhari memuat naik video sedutan paparan berita di laman Twitter memperlihatkan penyampai berusia 32 tahun itu sedang mmbaca berlta dengan menyelit skrlp ‘tiada o.tak’.

“Sekarang ini ramai yang hdup secara ala kadar. Ketika ot.ak yang letaknya di atas, tapi ada yang berti.ndak seolah ot.ak di lutut.

“Mengenakan ᴋᴏᴍᴘᴀᴜɴ RM50K pada penja.ja kecil yang hanya berni.aga di kawasan kampung sendiri, usaha itu dibuat kerana ada yang menanggung sehingga 11 sekeluarga,”

Ciapan video tersebut diulang kicau hampir 30,000 kali dan mendapat 40,000 tanda suka selain ratusan k0men netzen yang berkongsi reaksi kagum terhadap personaliti berasal dari Ipoh, Perak itu.

VIDEO:

Rata-rata memujl cara penyampaian Luqman yang ber.ani tnpa perlu ‘berla.pik’ ayat-ayat tertentu selain menyifatkan memerlukan lebih ramai lagi penyampai sebegini yang berpihak kepada sua.ra majorlti.

Terdahulu, Wan Mohd. Faisal yang berdepan kesa.lahan berni.aga melebihi waktu ditetapkan di Kota Bharu diminta mengemukakan ra.yuan agar boleh diberikan pengurangan atau pengecualian ᴋᴏᴍᴘᴀᴜɴ.

Sumber/Kredit : Twitter @Zulhelmikhari via Astro Awani / OMM / ASN

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*