‘Kami ᴛᴀɴɢɢᴀʟᴋᴀɴ kain dalam 30 minit, ᴍᴀʟᴀɴɢɴʏᴀ Ada Yang Vralkan Gmbar Trsebut’ – Pelukis Mural 3 ᴡᴀɴɪᴛᴀ di Balai Seni Jalan Sasaran Tampil Beri Pnjelasan

Gambar mural tiga ᴡᴀɴɪᴛᴀ yang dilukis ᴛᴀɴᴘᴀ ʙᴇʀᴘᴀᴋᴀɪᴀɴ di Balai Seni Jalan Sasaran, Sungai Buloh, Jeram, vral di media sos.ial mengun.dang rasa kurang senang penduduk tempatan dan juga netizan.

Jelas pada gambar tersebut tiga ᴡᴀɴɪᴛᴀ itu ᴛᴀɴᴘᴀ ʙᴇʀᴘᴀᴋᴀɪᴀɴ sehingga menampakkan bahagian-bahagian ᴍᴇɴɢᴀɪʙᴋᴀɴ ᴡᴀɴɪᴛᴀ, ᴛɪᴅᴀᴋ ʙᴇʀᴍᴏʀᴀʟ, mela.nggar prinsip rukun negara (Kesopanan dan Kesusilaan) dan mence.markan kawasan penempatan yang majoritinya ɪꜱʟᴀᴍ.

Menyedari gmbar itu ᴅɪᴋᴇᴄᴀᴍ ᴛᴇʀᴜᴋ oleh netizan, Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS) tampil memberi penjelasan bahawa lukisan itu sebenarnya masih dalam proses lakaran. MDKS telah mengarahkan pelukisnya menyiapkan ʙᴀʜᴀɢɪᴀɴ ꜱᴇɴꜱɪᴛɪꜰ dengan kadar segera (tiga jam).

Setakat jam 10 malam Isnin, lukisan mural itu telah disiapkan 40 peratus dan dijangka akan siap sepenuhnya sebelum 26 April 2021.

Walaupun begitu, polis telah mengambil maklum mengenai mural tersebut dan kertas ꜱɪᴀꜱᴀᴛᴀɴ telahpun dibuka.

Ketua Polis Daerah Kuala Selangor, Superintendan Ramli Kasa berkata, pihaknya menerima laporan dari orang awam dan ꜱɪᴀꜱᴀᴛᴀɴ awal mendapati, permohonan projek lukisan itu diterima daripada Persatuan Kesenian Sasaran Kuala Selangor dan telah mendapat kelulusan MDKS pada 22 Mac 2021.

Namun katanya, MDKS tidak diberitahu secara jelas mengenai bentuk dan jenis mural yang dilukis. Pelukis berkata, lukisan itu perlu dilukis mengikut lapisan demi lapisan sehingga selesai.

“Tiada unsur-unsur mural yang dilukis ini ᴍᴇɴᴄᴇᴛᴜꜱᴋᴀɴ ᴘᴇʀʙᴀʟᴀʜᴀɴ ᴀɴᴛᴀʀᴀ ᴋᴀᴜᴍ ᴀᴛᴀᴜ ᴍᴇɴɢʜɪɴᴀ mana-mana pihak berkenaan,” katanya.

ᴋᴇꜱ ᴅɪꜱɪᴀꜱᴀᴛ mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia.

Sementara itu, salah seorang pelukis mural berkenaan, Lyana Leong, tampil memberi penjelasan bagi menaf.ikan da.kwaan ʟɪᴀʀ di media sosial.

“Ya sebagai pelukis mural ini, saya ingin menjelaskan bahawa isu ini semua hanya salah faham. Tujuan saya melukis tiga ᴡᴀɴɪᴛᴀ tanpa pakaian ini adalah berdasarkan pengalaman saya melukis mural.

“Saya harus melukis lapisan pertama dulu. Dalam proses melukis ᴡᴀɴɪᴛᴀ ʙᴏɢᴇʟ, baru lukis pakaian. Sementara kami masih dalam proses mural yang boleh siap, kami ada tutup kain hitam supaya orang awam tidak nampak ᴀᴜʀᴀᴛ ᴡᴀɴɪᴛᴀ.

“Tetapi disebabkan saya dan kawan saya, Sliz, ingin melihat lukisan ini dari jauh untuk membuat semakan sama ada muka atau bentuk badan lukisan tersebut ada ᴋᴇᴄᴀᴄᴀᴛᴀɴ atau tidak, beliau menanggalkan kain hitam untuk kami melihat lukisan itu dari pandangan jauh. Selepas itu kami menutup semula lukisan itu menggunakan kain hitam.

“Malang tak berbau, semasa kami ᴍᴇɴᴀɴɢɢᴀʟᴋᴀɴ kain itu dalam jangkaan masa 30 minit, penduduk di sini meluahkan rasa tidak puas hati, malah menviralkan kes ini di media sosial. Sehingga ᴍᴇɴɢʜɪɴᴀ ᴏʀᴀɴɢ ʙᴇʀʙᴀɴɢꜱᴀ ᴄɪɴᴀ.

“Padahal yang melukis ini adalah saya dan Sliz di mana kmai berdua ini ʙᴇʀᴅᴀʀᴀʜ ᴍᴇʟᴀʏᴜ. Ini sudah menjadi ᴜɴꜱᴜʀ ꜰɪᴛɴᴀʜ ᴛᴇʀʜᴀᴅᴀᴘ ʙᴀɴɢꜱᴀ ᴄɪɴᴀ. Padahal perkara ini tiada kaitan pun dengan ɪꜱᴜ ᴘᴇʀᴋᴀᴜᴍᴀɴ,” katanya.

Sumber/Kredit : thereporter

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*