Trag3di Zara Mengundang Kemarahan Netizen Dan Mendesak Agar Kerajaan Pertimbangkan Permintaan Ini

KUALA LUMPUR: Kes bayi perempuan berusia 11 bulan maaut dipercayai akibat didera suami pengasuh mengundang perasaan marah dan empati dalam kalangan netizen di seluruh negara, dengan kebanyakan mereka mendesak pelaku terlibat dikenakan hukumaan berat.

Perbuatan tidak berperikemanusiaan itu mendapat perhatian ramai netizen selepas berita kematiian Nur Muazara Ulfa Muhammad Zainal, tular di laman sosial seperti Facebook dan WhatsApp sehingga ada yang mendesak kerajaan agar jangan memansuhkan hukumaan matii.

Rata-rata netizen berasa berang dengan kejadian tragik menimpa bayi malang itu, yang meninggal dunia pada Jumaat selepas dua hari berada dalam keadaan kriitikal di Hospital Serdang akibat did3ra secara fizikal dan s3ksual oleh suami kepada pengasuhnya.

Majoriti juga mempersoalkan apakah yang sudah berlaku dalam masyarakat Malaysia hari ini sehingga berulang lagi kejadian bayi did3ra, dan lebih tragiis mengalami pend3raan s3ksual sehingga maaut.

Melemparkan pelbagai komen dan reaksi marah, mereka mendesak kerajaan mempertimbangkan semula hasrat untuk memansuhkan hukumaan matii bagi menangani kes-kes seumpamanya.

JANGAN MANSUHKAN HUUKUMAN [email protected] – NETIZEN

Seorang pengguna Facebook, Ina Usop menggesa kerajaan tidak memansuhkan hukumaan matii mandatori dan sebaliknya melaksanakan hukumaan ini kepada pesalah yang melakukan kesalahan seperti dalam kes sedemikian.

“Kerajaan jangan mansuhkan hukumaan matii sedangkan sekarang ini pun ramai yang kejam apa lagi kalau dimansuhkan,” katanya.

Menggunakan nama samaran, Ua Cik Puan Timaa dalam komennya: “nampaknya kes dera bayi dah bermaharajalela. Sebab pe jadi cam tu? Sebab tindakannya terlalu ringan… lao dah sampai matii bayi tu… hukum matii jugaklah pada pendera. Undang-undang leh dibayar agaknya.”

Seorang netizen dari Kota Kinablu, Steve Roger menyatakan bahawa penagiih da dah yang sudah mempunyai rekod lampau dalam kes begini harus menjalani hukumaan penjara seumur hidup seperti [email protected] yang menjalani hukumaan berat.

“Sudah tiba masanya penagih dadah tegar yang berulang alik keluar masuk pusat serenti dijatuhkan hukumaan penjara seumur hidup seperti [email protected]@nduan j3nayah berat. Lebih-lebih lagi yang ada menyebabkan kes fizikal seumpama ini,” katanya dalam komen di Facebook.

Tidak kurang juga yang emosi mahu wajah p3salah dan suaminya, yang kini ditahan reman sehingga Selasa, untuk membantu siasat kes mengikut Seksyen 302 Kanun Kes3ksaan dihebahkan kepada awam.

Nnur Mohamad berharap wajah mereka didedahkan supaya langkah awal dapat diambil dengan tidak lagi menghantar anak-anak untuk diasuh di sana lagi.

“Tolong bagi tahu nama dan dedahkan muka mereka agar orang lain tidak menghantar anak masing-masing kepada mereka untuk diasuh,” katanya.

Terdapat juga desakan yang mahu kerajaan menggubal peraturan lebih tegas berkaitan pengasuh bayi.

Rosman Kjs berkata : “kerajaan kena buat satu ketetapan… setiap pengasuh kena ada satu kelayakan dan ujian utk melayakkan diri mereka menjadi pengasuh… bilangan bayi atau kanak-kanak yang dijaga mestilah mengikut had dan dapatkan latar belakang pengasuh dan keluarganya dengan detail… perkara ini mesti diambil berat.” – BERNAMA

SUMBER : BHARIAN ONLINE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*