Kalau Nak Berat Badan Cepat Turun, Ikuti Tips Ini Untuk Waktu Terbaik Minum Air

Air merupakan komponen yang sangat penting dalam membentuk tubuh manusia dan fungsinya. 70% daripada badan kita terdiri daripada air dan kita tidak boleh hidup lebih daripada tiga hari tanpa air!

Percayakah anda dengan minum air sebanyak 3 liter sehari dapat mengembalikan keremajaan kulit dan tampak muda kembali?

Bahkan, selain mengawal berat badan kita, air dapat meningkatkan metabolisme dan mengawal selera makan kita.

Adakah anda tahu bahawa air putih ini juga dapat membantu anda menurunkan berat badan? Jika anda ingin menurunkan berat badan dengan bantuan air, ikuti tips di bawah ini.

Sebelum bersenam

Sebelum sukan anda dinasihatkan untuk minum air terlebih dahulu. Ini akan membantu tubuh terhidrasi dengan baik dan peredarannya lebih terjaga dan lancar.

Selepas bersenam, anda dinasihatkan minum banyak air

Ini bertujuan untuk menggantikan cecair badan yang hilang. Jumlah air yang diminum bergantung kepada berat badan, keadaan kesihatan, dan suhu alam sekitar. Tetapi pastikan anda tidak tergesa-gesa kerana ia boleh menyebabkan kekejangan perut.

Bila anda rasa penat

Tahukah anda bahawa keletihan adalah salah satu tanda dehidrasi? Untuk itu, ambil satu atau dua gelas air memadai.

Bangun tidur

Masa terbaik adalah sebaik saja bangun dari tidur. Segelas air pada waktu pagi membantu badan untuk bangun dan bergerak. Di samping itu, kehadiran air membantu tubuh menolak radikal bebas dan sisa-sisa dari kalori yang dibakar untuk metabolisme badan dalam sekelip mata.

Sebelum makan

Seterusnya sebelum makan. Ini akan membantu anda berasa lebih kenyang dan jumlah makanan yang masuk ke dalam badan akan kurang. Minum sebelum makan juga akan melembapkan lapisan perut. Ini membantu mengurangkan ketidakselesaan semasa makan.

Bila lapar

Ya, bila mula terasa lapar kerana tidak makan, cuba minum segelas air. Cuba mulakan dengan meminum 500 ml air 30 minit sebelum makan. Air akan membuat perut merasa lebih kenyang dan mengurangkan selera makan.

Bila dikeliling orang sa kit

Jika anda berada di sekitar orang sa kit di hos pital atau tempat kerja dan sekolah, anda dinasihatkan untuk minum air lebih daripada kuantiti biasa, ia membantu untuk membersihkan ku man dan vi rus yang tersebar.

Apabila anda sa kit, anda perlu minum banyak cecair, termasuk air, untuk menjadi lebih baik. Ambil lapan gelas air setiap hari (8 auns setiap gelas).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*