Bulan Ramadan ni, drama vertikal ‘My Ramadan Love Story’ jadi perhatian ramai sebab ia cuba tunjuk cinta yang simple tapi sarat dengan nilai kemanusiaan dan keikhlasan.
Drama ni bukan tentang pergaduhan besar atau konflik dramatik macam drama Ramadan biasa. Sebaliknya, ia fokus pada momen-momen kecil yang kadang kita lupa hargai, contohnya pandangan mata, kesunyian, atau perasaan yang tersimpan.
Teruskan MembacaPengarah dan penerbit kreatif, Osman Ali, kata idea ni datang daripada pemerhatian dia terhadap kehidupan harian masyarakat tempatan. Menurut Osman, drama ni nak tunjuk cinta yang berkembang dengan penuh batas, disiplin, dan rasa hormat, sesuatu yang jarang kita tengok di layar.
Pelakon utama seperti Ezzanie, Muaz Zabir, Fara Nadiah, Wan Raja, Amanda Naza dan ramai lagi beri nyawa pada cerita ni. Apa yang best, penceritaannya tenang, realistik, dan dekat dengan pengalaman kita sehari-hari.
Diterbitkan P-Circle dengan kerjasama Nuansa Sdn Bhd, drama ni juga terinspirasi daripada interaksi ringkas, macam jumpa orang dekat masjid atau berkongsi kurma waktu berbuka puasa. Menurut penerbit Jaya Julian, momen macam ni boleh sentuh hati dan eratkan hubungan sesama manusia.
Majlis tayangan perdana pun meraikan anak-anak yatim Darul Fakir, menjadikan drama ni lebih dekat dengan nilai kemanusiaan sebenar.
Dengan format vertikal, drama ni sesuai sangat untuk tonton di handphone bila-bila masa, di mana-mana je. Memang sesuai untuk penonton digital sekarang ni yang suka cerita pendek tapi meaningful.
















