Terkini

Pusat hiburan dilindungi ahli kongsi gelap diserbu

Upah ahli kongsi gelap sebagai ‘bouncer’ dan menjadikan pusat hiburan sebagai lokasi berkumpul dan berhibur.

Perkara itu dibongkar susulan serbuan sepasukan polis dari unit Bahagian Pencegahan Judi, Maksiat dan Gangsterism (D7) JSJ Bukit Aman terhadap enam buah pusat hiburan menerusi Op Noda di sekitar Selangor dan ibu negara, Jumaat lalu.

Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam kenyataan berkata, serbuan dilakukan Bahagian D7 bermula pukul 9 malam.

“Op Noda Pusat Hiburan ini berjaya menangkap 21 orang terdiri daripada warga asing yang bekerja sebagai pelayan pelanggan, pengurus dan pekerja am.

“Dua ahli geng kongsi gelap bersama seorang dikehendaki juga antara yang ditahan,” katanya menerusi hantaran di Facebook.

Tambah kenyataan itu, hasil saringan air kencing juga mendapati empat individu yang ditahan positif dadah jenis methamphetamin dan ketamin.

Ujarnya, modus operandi pusat hiburan ini ialah berselindung di sebalik perniagaan berkonsepkan ‘open pub and club’ serta beroperasi di deretan bangunan rumah kedai dipercayai cuba untuk mengelirukan pihak berkuasa.

“Premis hiburan ini juga telah menggunakan khidmat ahli kumpulan kongsi gelap sebagai ‘bouncer’ selain menjadikan premis sebagai lokasi kumpulan kongsi gelap berkumpul dan berhibur,” ujarnya.

Kes disiasat di bawah Akta Imigresen 1959/63, Peraturan Imigresen 1963, Akta Eksais 1976, Akta Pertubuhan 1966 dan Akta Dadah Berbahaya 1952. – KOSMO! ONLINE

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top