Terkini

Hotel di Jalan Conlay terima ancaman bom palsu

Sebuah hotel terkenal di Jalan Conlay cemas selepas menerima panggilan ancaman bom sekitar pukul 8 malam tadi.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Allaudeen Abdul Majid berkata, ini susulan maklumat diterima polis daripada pihak hotel yang mendakwa terdapat panggilan dibuat kepada pengawal keselamatan hotel berkenaan oleh seorang lelaki yang bercakap dalam bahasa Inggeris.

“Lelaki dalam panggilan itu mendakwa terdapat bom dalam hotel tersebut. Susulan itu, sebuah unit pemusnah bom dan unit Anjing Pengesan (K9) Bukit Aman telah digerakkan ke lokasi sejurus menerima maklumat tersebut.

“Tindakan  ‘flushing’ (pembersihan keselamatan) bom telah dijalankan secara rapi di lobi, di dewan, juga di tiga kawasan tempat letak kereta, seluruh 13 tingkat hotel dan di kawasan luar hotel.

“Bagaimanapun, tiada sebarang ancaman yang dikesan dalam kes ini,” katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Daerah Brickfields hari ini.

Menurutnya, kes disiasat di bawah Seksyen 507 Kanun Keseksaan dan jika disabitkan kesalahan boleh dikenakan hukuman penjara selama tempoh yang boleh sampai dua tahun.

“Kita nasihatkan orang ramai supaya tidak membuat sebarang spekulasi, andaian atau pendapat yang boleh menimbulkan kekeliruan, kegusaran dan ketenteraman awam.

“Orang ramai juga jangan terlibat dengan apa-apa kesalahan yang tidak mematuhi peruntukan undang-undang,” tegasnya.

Orang awam yang mempunyai sebarang maklumat mengenai kes ini boleh menyalurkan terus ke Bilik Gerakan Polis Kuala Lumpur di talian 03-2146 0584 / 0585 atau mana-mana bapai polis berdekatan. – Utusan

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top