Terkini

Anwar minta kemukakan tambah baik AP, IP bagi setiap agensi

BAGI meningkatkan kecekapan dan ketelusan proses analisis risiko import, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta setiap agensi kawal selia mengemukakan penambahbaikan kepada Jemaah Menteri.

Anwar berkata, perkara tersebut dipersetujui dalam mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi (MTEN) sebagai pengerusi.

“MTEN telah membincangkan tentang penambahbaikan Approved Permit (AP) dan Permit Import (IP) ke arah meningkatkan daya saing negara.

“Penting bagi kerajaan mencari satu formula bukan menguntungkan pengguna tetapi kepada pengeluar tempatan juga untuk memastikan bekalan makanan negara terjamin dan mencukupi,” katanya menerusi Facebook baru-baru ini.

Dalam pada itu, bagi memastikan pelaksanaan AP dan IP mencapai sasaran dan matlamat, Anwar menyarankan Ketua Audit Negara melaksanakan audit bagi sektor terpilih.

Selain itu, beliau turut mengarahkan Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) untuk melakukan penilaian dan kajian terhadap tatakelola pengimportan barang-barang halal.

Dakwaan kewujudan kartel isu import barang makanan menyebabkan Anwar menggesa Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) untuk membuat kajian terhadap isu berkaitan.

Sejurus itu, Anwar berkata, penambahan ahli MTEN telah dipersetujui bagi memperkukuhkan keberkesanan dan perbincangan dalam meningkatkan penambahbaikan.

Mereka adalah Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, Menteri Digital, Gobind Singh Deo dan Menteri Kewangan II, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top