Biduanita nombor satu negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza sekali lagi membuktikan kehebatannya bila beliau diangkat sebagai Legenda Muzik Asia Tenggara oleh agensi antarabangsa, SeaAsia Stats.
Teruskan MembacaLebih 30 tahun dalam industri, Siti dah kumpul lebih 300 anugerah, bukan calang-calang jumlah tu. Malah, beliau juga tersenarai di tangga ke-27 daripada 100 penghibur dunia dengan anugerah terbanyak, letak nama Malaysia sebaris dengan bintang global.
Mengulas pengiktirafan ni, Siti kata dia sebenarnya tak pernah fikir pun pasal gelaran besar macam ni.
“Alhamdulillah, saya bersyukur. Tapi saya buat muzik sebab cinta dan minat, bukan sebab nak kejar anugerah,” katanya.
Menurut Siti lagi, status legenda bukanlah satu tekanan, tapi jadi semangat untuk dia terus berkarya dan bahagiakan peminat.
Dengan gelaran ni, Siti kini berdiri sama tinggi dengan ikon muzik Asia Tenggara lain seperti Regine Velasquez (Filipina), Stefanie Sun (Singapura) dan Bird Thongchai (Thailand).
Tak dinafikan, Siti bukan saja terkenal dengan vokal dan persembahan yang mantap, tapi juga jadi inspirasi kepada ramai anak muda sebab sikap disiplin, dedikasi dan keikhlasannya dalam dunia seni.