Terkini

Anwar baru terima laporan, Syarikat Jepun tarik diri projek HSR

PENARIKAN diri syarikat Jepun dalam projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura akan diteliti oleh kerajaan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar berkata, beliau baru sahaja menerima laporan berkaitan penarikan diri firma Jepun baru-baru ini.

“Saya baru sahaja terima laporan hari ini dan saya akan teliti,” katanya ketika ditemui selepas menunaikan solat Jumaat bersama rakyat Sepang di Masjid al-Hijrah, Persiaran Desa Pinggiran Putra, memetik laporan, UTUSAN.

Menurut laporan agensi berita Jepun, Kyodo News, yang memetik sumber syarikat negara itu termasuk East Japan Railway Co, berharap untuk menggunakan sistem kereta api peluru Shinkansen Jepun dalam projek itu.

Akan tetapi, mereka telah memutuskan perkara tersebut adalah terlalu berisiko tanpa sokongan kewangan kerajaan Malaysia.

Perkembangan itu dijangka memberi laluan kepada pesaing perniagaan dari China mengukuhkan lagi jejak mereka dalam pembinaan infrastruktur di Asia Timur selepas menyiapkan kereta api berkelajuan tinggi pada 2023 di Indonesia dan kini sedang membina satu lagi projek di Thailand.

Sebelum ini, Malaysia dan Singapura bersetuju untuk membina projek berkenaan membabitkan nilai RM110 bilion sepanjang 350 kilometer yang dijangka memendekkan masa perjalanan antara kedua-dua bandar raya kepada 90 minit.

Namun, pada 1 Januari 2021, kedua-dua negara mengumumkan bersama penamatan projek HSR apabila kedua-dua negara gagal mencapai persetujuan bagi perubahan yang dicadangkan Malaysia sebelum perjanjian projek itu luput pada 31 Disember 2020.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top