PETALING JAYA – Dakwaan pembangkang kononnya lawatan Perdana Menteri ke luar negara sekadar ‘makan angin’ disanggah keras!
Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Ahmad Farhan Fauzi, berkata tuduhan itu bukan saja dangkal, malah menunjukkan mentaliti berminda kecil yang tak tahu menilai agenda besar negara.
Teruskan Membaca“Setiap kali Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke luar negara – itu adalah misi negara. Bukan suka-suka, bukan jalan-jalan. Tapi untuk tarik pelaburan, buka pasaran baru, kukuhkan kerjasama strategik dan bawa suara Malaysia ke pentas dunia,” tegasnya.
💼 Apa hasilnya?
- Pelaburan diluluskan naik 14.9% kepada RM378 bilion
- Nilai dagangan cecah RM2.88 trilion (naik 9.2%)
- Sambung rundingan FTA dengan EU, meterai FTA dengan negara-negara EFTA
- Malaysia kini kembali dipandang sebagai negara stabil, berprinsip dan berpotensi
Farhan tak lupa menyindir era pembangkang yang menurutnya, “ketandusan idea, lemah, dan tak ada arah” – ibarat belalang di tepi lautan.
“Rakyat tak sebodoh yang pembangkang sangka. Orang ramai tahu siapa kerja, siapa sembang. Yang main politik 24 jam tu, jangan heret rakyat dalam permainan persepsi murahan,” katanya lagi.
Padu beb. Ini baru diplomasi ekonomi, bukan ‘lawatan selfie’!