LISBON: Legenda bola sepak dunia, Cristiano Ronaldo, akhirnya sahkan yang Piala Dunia 2026 bakal jadi penampilan terakhirnya bersama Portugal.
Teruskan MembacaDalam satu temu bual eksklusif dengan CNN, bintang berusia 40 tahun itu dengan tenang umumkan keputusan besar tu sekali gus menandakan penghujung era seorang pemain yang dah takluk hampir semua kejuaraan, kecuali satu trofi Piala Dunia.
“Saya tahu masa tu akan tiba. Piala Dunia 2026 akan jadi kejohanan terakhir saya,” kata Ronaldo dengan nada sebak tapi yakin.
Ronaldo yang kini bermain untuk Al-Nassr di Arab Saudi bakal cipta sejarah sebagai pemain pertama beraksi dalam enam edisi Piala Dunia! Kalau dia berjaya jaringkan gol nanti, nama Ronaldo akan sebaris dengan Roger Milla, legenda Cameroon yang pernah jadi penjaring tertua dalam sejarah kejohanan.
Dengan 143 gol antarabangsa dan lebih 950 gol sepanjang kariernya, CR7 bukan sekadar penjaring terbanyak dunia tapi juga simbol disiplin, kerja keras dan semangat tak pernah mengalah.
Portugal pula makin hampir nak sahkan tempat ke Piala Dunia, cuma perlukan dua mata je lagi dalam baki perlawanan menentang Ireland dan Armenia. Dalam empat aksi kelayakan, Ronaldo dah sumbang lima gol, bukti ketajaman dia masih berbisa walaupun usia makin meningkat.
Walaupun kontrak Ronaldo bersama Al-Nassr dilanjutkan sampai 2027, dia dah tekankan yang Piala Dunia 2026 akan jadi pentas terakhirnya di kejohanan besar.
Ramai peminat di media sosial luahkan rasa sebak tapi bangga sebab lepas ni, dunia bola sepak akan saksikan bab terakhir perjalanan legenda bernama Cristiano Ronaldo.
















