Terkini

Jemaah Masjid Changlun hargai keprihatinan Perdana Menteri

 JEMAAH Masjid Changlun di Kedah berterima kasih atas keprihatinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mengumumkan kerajaan bersetuju meneruskan pembinaan baharu masjid itu dengan peruntukan tambahan sebanyak RM3.07 juta.

Masjid baru akan selesai isu kesesakan

Timbalan Pengerusi Masjid Changlun Zainol Abidin Mohamad, 65, dipetik laporan Bernama berkata masjid baharu yang lebih luas merupakan satu keperluan buat penduduk setempat.

Ini jelasnya kerana masjid sedia ada hanya mampu menampung kira-kira 1,000 jemaah pada satu masa sedangkan jumlah penduduk semakin bertambah dengan kewujudan taman perumahan baharu.

“Kita jangkakan angka ini akan bertambah ke angka antara 2,000 ke 3,000 jemaah pada masa depan.. Sebab kita dapati pada hari ini, perkembangan taman (perumahan) begitu pesat sekali dengan adanya UUM (Universiti Utara Malaysia).

“Kami rakyat tempatan amat berterima kasih kepada Perdana Menteri kerana prihatin dengan keperluan rakyat di Changlun ini,” katanya menurut laporan itu. 

April lalu, Perdana Menteri mengumumkan kerajaan bersetuju meneruskan projek pembinaan masjid itu dengan menjadikan keseluruhan kos pembinaan Masjid Changlun berjumlah RM5.77 juta.

Hari ini Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu dijangka akan melawat serta menyempurnakan majlis pecah tanah pembinaan masjid itu sempena Majlis Mesra Bersama Masyarakat Kubang Pasu.

Sementara itu, Zainol Abidin mengharapkan Masjid Changlun sedia ada yang telah berusia lebih kurang 100 tahun itu dikekalkan untuk kegunaan solat harian walaupun masjid baharu siap kerana masjid itu menjadi pilihan pelancong untuk berhenti solat.

“Kita dapati para pelancong (pada) hujung minggu suka singgah di masjid ini (berada di tepi jalan besar), ada kalanya sehingga 12 bas singgah masjid ini untuk Solat Subuh, menggunakan tandas untuk bersihkan diri. 

“Kami rasa kekalkan masjid ini, mungkin dinaik taraf lagi pasang penyaman udara,” katanya.

Sementara itu, jemaah yang juga Penolong Setiausaha Masjid Changlun Abu Bakar Mat Safar, 63, berkata pengumuman Perdana Menteri itu dapat memberikan keselesaan anak kariah tempatan untuk beribadah.

“Di mana masjid lama ini apabila hari Jumaat, kita melimpah ruang, hari perayaan (Aidilfitri dan Aidiladha), anak-anak kariah yang berada di luar pulang ke tempat asal mereka, jadi tidak memenuhi ruang, jadi terpaksa hampar tikar di luar.

Jadi, dengan hasrat PM (Perdana Menteri) membantu kita ini, kita mengucapkan berbanyak jutaan terima kasihlah daripada anak kariah, kami sedang menunggu, berasa teruja tunggu pembangunan Masjid Changlun yang baharu ini,” katanya dipetik laporan sama. 

Pelbagai

Scroll to Top