Terkini

Tukar MB Kelantan untuk wujudkan suasana pemimpin baharu – Hadi

Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang mendakwa pertukaran jawatan Menteri Besar Kelantan dan timbalannya selepas Pilihan  Raya Negeri (PRN) ini dilakukan kerana kedua-dua pemimpin itu telah lama mentadbir negeri tersebut.

Beliau berkata, keputusan itu juga dilakukan untuk memberi peluang kepada pemimpin baharu dan mewujudkan suasana serta semangat baharu di negeri itu.

 Pada masa sama, menurutnya, pertukaran Menteri Besar itu adalah atas permintaan daripada Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob sendiri yang mahu melepaskan jawatan berkenaan kerana faktor kesihatan.

“Menteri Besar mengundurkan diri kerana uzur, bahkan dulu pun beliau merayu supaya tidak dilantik (tetapi) kita minta lagi desak dan masa tengah-tengah bertugas pun dia minta (mengundur diri), (beliau) memang keuzuran, berapa kali masuk hospital kena rawatan. 

“(Jadi) kali ini, kita pertimbanglah (kerana) kasihan kepada beliau dan (beliau) masih lagi menjadi wakil rakyat memberi sumbangan.

“Kita mahu supaya semangat baharu di Kelantan, ada perubahan dan sebab itu timbalannya juga diubah (dan) tidak ada (apa-apa isu) memanglah lama sangat memerintah 30 tahun, bila lama macam ini letihlah orang yang jalan tugas itu, mesti kena buat giliran,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas selesai mengundi di Pusat Mengundi Sekolah Kebangsaan (SK) Rusila di sini, hari ini.

Bagaimanapun. Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang memberitahu, pertukaran dua jawatan itu juga bergantung kepada perkenan Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V.

“Menteri Besar (dan) Timbalan ada pertukaran (tetapi) pengumuman itu bergantung kepada persetujuan Tuanku kerana pelantikan kerajaan ini melibatkan Tuanku, parti dan rakyat. 

Pelbagai

Scroll to Top