Terkini

Tindakan tegas guru guna murid ‘jual’ konten

Kementerian Pendidikan (KPM) tidak akan berkompromi untuk mengambil tindakan tegas terhadap guru yang sengaja menggunakan anak murid sebagai kandungan laman sosial demi kepentingan peribadi mereka.

Menterinya, Fadhlina Sidek berkata, KPM mempunyai garis panduan yang ditetapkan bagi sebarang aktiviti melibatkan pelajar sekolah.

Tegas beliau, semua guru diingatkan supaya mematuhi semua peraturan itu terutama berkaitan isu integriti seumpamanya yang mampu menjejaskan reputasi golongan pendidik.

“Saya mengambil maklum mengenai perkara itu dan KPM sememangnya mempunyai garis panduan yang perlu dipatuhi guru sekolah.

“Justeru, kita tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan kepada pihak terlibat sekiranya didapati bersalah melakukannya,” katanya ketika ditemui selepas program Townhall Rakyat di Kompleks Karangkraf.

Mengulas lanjut, kata Fadhlina, semua ibu bapa diminta menyalurkan aduan rasmi kepada KPM menerusi saluran yang disediakan.

“Kita perlu merekodkan aduan itu bagi membolehkan siasatan menyeluruh dan tindakan lanjut dilakukan kelak.

“Jika siasatan mendapati wujud kesalahan, tindakan serta merta akan diambil kepada guru tersebut tanpa kompromi,” ujarnya.

Pelbagai

Scroll to Top