Terkini

Bayi lapan bulan maut tertinggal 10 jam dalam kereta

Seorang bayi perempuan berusia lapan bulan meninggal dunia selepas ditinggalkan lebih 10 jam di dalam kereta oleh ibunya di tempat letak kereta Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Cheras, di sini.

Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner, Zam Halim Jamaluddin berkata, siasatan awal mendapati ibu mangsa berumur lingkungan 30-an itu bertugas sebagai doktor di hospital tersebut.

Menurut beliau, wanita berkenaan meletakkan mangsa di bahagian penumpang belakang sebelah kiri untuk dihantar ke taska kira-kira jam 7.20 pagi.

“Ibu mangsa bagaimanapun terus memandu keretanya itu ke tempat kerja dengan beranggapan mangsa telah dihantar ke taska.

“Kejadian disedari ibu mangsa apabila mangsa didapati berada di kereta ketika petang selepas dimaklumkan suaminya bahawa mangsa tidak dihantar ke taska.

“Dia mendapati anaknya berada di kerusi bayi bahagian belakang dalam keadaan tidak bermaya lantas mengeluarkan mangsa untuk memberikan bantuan pernafasan (CPR) sebelum dibawa ke wad kecemasan untuk rawatan lanjut,” katanya menerusi kenyataan pada hari ini.

Pemeriksaan lanjut mendapati mangsa yang merupakan anak bongsu daripada dua beradik itu disahkan meninggal dunia akibat kejadian.

Kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut dan siasatan dijalankan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001 iaitu pengabaian terhadap kanak-kanak.

Pelbagai

Scroll to Top