Terkini

Isu lagu Tamil, Fadhlina minta maaf

Insiden larangan nyanyian lagu tradisi bahasa Tamil dalam Majlis Perasmian Karnival Bahasa Tamil Peringkat Kebangsaan 2023 di Kepala Batas, Pulau Pinang, baru-baru ini, Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek tampil meminta maaf kepada komuniti India.

Kata Fadhlina, beliau akan memastikan perkara seumpama itu tidak akan berulang.

“Ia tidak sepatutnya berlaku. Untuk makluman, lagu Tamil Valthu akan dinyanyikan dalam Majlis Sambutan Deepavali Peringkat Pulau Pinang pada 29 November supaya dapat dihayati oleh semua warga pendidik di Pulau Pinang, tidak ada masalah.

“Saya berikan jamiman kepada semua yang perkara ini tidak akan berlaku lagi pada masa akan datang,” katanya semasa sesi penggulungan perbahasan Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan 2024 Peringkat Jawatankuasa bagi Kementerian Pendidikan (KPM) di Dewan Rakyat hari ini.

Sebelum ini, media melaporkan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Saundarajoo Somu dan Adun Bagan Dalam, Kumaran Krishnan menggesa Fadhlina dan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim campur tangan berhubung dakwaan larangan menyanyikan lagu ‘Kadavul Valthu’ dan ‘Tamil Valthu’ dalam Majlis Perasmian Karnival Bahasa Tamil Peringkat Kebangsaan 2023 anjuran KPM baru-baru ini.

Mengulas lanjut, Fadhlina memaklumkan, KPM telah mengambil tindakan tegas kepada pegawai yang didapati cuai dalam melaksanakan perkara berkait sensiviti itu.

“Kita ambil tanggungjawab penuh, jadi tidak timbul isu bahawa kita tidak sensitif. Tidak ada langsung niat untuk kita meminggirkan mana-mana kaum,” katanya.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top