Terkini

KKM melaporkan 9 kes cacar monyet di negara

Kementerian Kesihatan (KKM) melaporkan sembilan kes jangkitan (mpox) cacar monyet di negara bagi tempoh Julai lalu sehingga kini.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Lukanisman Awang Sauni berkata, kesemua kes melibatkan lapan rakyat tempatan serta seorang warga asing.

“Kes pertama dan kes kedua dilaporkan di Kuala Lumpur pada bulan Julai lepas, kes ketiga dan keempat dilaporkan di Selangor pada Oktober lalu.

“Selain itu, sepanjang bulan ini terdapat lima lagi kes dilaporkan di mana melibatkan kes kelima berlaku di Sarawak, kes keenam, ketujuh, kelapan dan kesembilan berlaku di Kuala Lumpur,” katanya pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab pertanyaan Sabri Azit (PN-Jerai) yang meminta kerajaan menyatakan langkah pencegahan bagi memastikan jangkitan cacar monyet yang dilaporkan telah wujud di Malaysia tidak menular seperti virus COVID-19.

Menurut Lukanisman, pihak KKM telah melaksanakan pelbagai langkah pencegahan dan kawalan bagi mencegah penularan kes tersebut.

Jelas beliau, langkah pemantauan di semua Pintu Masuk Antarabangsa (PMA) negara dengan kerjasama Jabatan Imigresen Malaysia bagi pengesanan awal kemasukan kes mpox.

“Bagi kemasukan pelajar ke institusi pendidikan tinggi di Malaysia daripada negara yang melaporkan kes mpox atau negara endemik mpox, pelajar berkenaan diminta untuk membuat pemantauan kendiri gejala dan tanda jangkitan mpox selama 21 hari dan sekiranya didapati bergejala, mereka akan diarahkan untuk mendapatkan rawatan segera di fasiliti kesihatan berhampiran.

“Bagi pengembara yang tiba di PMA, jika terdapat individu yang dikesan mempunyai tanda-tanda ruam makulopapular yang jelas di muka atau tangan, individu tersebut akan segera dirujuk kepada petugas kesihatan bagi pemeriksaan lanjut,” jelasnya.

Tambah beliau, manakala bagi pengembara yang akan melawat negaranegara yang melaporkan kes mpox atau negara endemik mpox, mereka akan dinasihati agar mengambil langkahlangkah pencegahan dan segera mendapatkan rawatan di fasiliti kesihatan yang berhampiran sekiranya dijangkiti.

“Selain itu, langkah seterusnya, pendidikan kesihatan berkaitan penyakit mpox dan langkah-langkah pencegahan akan terus dilaksanakan melalui media massa dan melalui kerjasama dengan badan bukan kerajaan (NGO).

“Pemantauan melalui 11 klinik terpilih sebagai klinik sentinel iaitu tujuh buah klinik kerajaan dan empat (4) buah klinik swasta bagi pengesanan awal kes mpox,” ujarnya.

Sementara itu, beliau turut memberitahu langkah lain seperti perkhidmatan ujian pengesanan virus mpox melalui 12 makmal.

“Guideline Mpox Management in Malaysia 2023 turut akan disediakan untuk pengurusan kes termasuk kes yang disahkan mpox dan juga kontak rapat.

“Akhir sekali, semua pengamal perubatan dimaklum untuk peka terhadap individu dengan gejala ruam dan lepuh yang datang mendapatkan rawatan, terutamanya dalam kalangan kumpulan berisiko tinggi,” katanya. – WILAYAHKU.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top