Terkini

DBKL ‘memulangkan’ Taman Tasik Titiwangsa demi keselesaan penduduk

AKTIVITI perniagaan di Taman Tasik Titiwangsa akan dipantau oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bagi menjamin keselesaan penduduk sekitar dan mengembalikan matlamat sebagai pusat riadah keluarga.

Aduan yang diterima oleh pihak DBKL dari penduduk Taman Tasik Titiwangsa yang kini dipenuhi dengan penjaja yang didakwa tidak mempunyai lesen perniagaan yang sah.

Susulan berkenaan itu, perniagaan yang tiada kebenaran seperti itu melahirkan kebimbangan sehingga menyebabkan keseakan lalu lintas bermula dari Jalan Kuantan, Jalan Temerloh dan Jalan Tembeling.

Menurut Menteri Jabatan Perdana Menteri Wilayah Persekutuan, Dr Zaliha Mustafa, beliau telah mempengerusikan mesyuarat bersama DBKL bagi memperincikan isu tersebut.

“Hasil bancian yang telah dilaksanakan oleh DBKL mendapati seramai 108 penjaja statik, foodtruck (lori makanan), basikal atau skuter.

“Daripada jumlah tersebut, seramai 39 penjaja mempunyai lesen perniagaan yang dikeluarkan oleh DBKL, manakala 69 daripadanya pula didapati tidak mempunyai lesen perniagaan,” katanya.

Dalam masa sama, Zaliha mengarahkan DBKL untuk membuat pemantauan terhadap kesemua aktiviti perniagaan yang berjalan di kawasan tersebut.

Pihak DBKL juga diminta untuk mengawal selia semula kawasan taman di Tasik Titiwangsa dalam tempoh satu bulan bagi memastikan matlamat asal Taman Tasik Titiwangsa sebagai pusat riadah keluarga dapat dikembalikan.

“Saya juga komited untuk melihat semula dasar-dasar berkaitan yang menyentuh isu-isu seperti ini, termasuk keperluan meminda Undang-undang Kecil (UUK) yang berkaitan,” katanya lagi.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top