Terkini

Warga KL, Putrajaya dapat tong sampah baharu Mac depan

PERBADANAN Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) Wilayah Persekutuan, akan melaksanakan program penggantian tong sampah di Kuala Lumpur dan Putrajaya mulai Mac depan.

Program itu melibatkan kediaman bertanah, hartanah bertingkat tinggi dan di kawasan komersial di mana perkhidmatan kutipan sampah atau sisa pepejal berada di bawah bidang kuasa SWCorp Wilayah Persekutuan.

“Tong sampah yang akan diganti adalah tong yang disediakan oleh kerajaan pada 2018 atau tahun-tahun sebelumnya,” kata Pengarah SWCorp Wilayah Persekutuan, Ummi Kalthum Shuib, dalam satu kenyataan.

Sebanyak 113,245 unit di Kuala Lumpur dan 5,060 unit tong sampah di Putrajaya akan diganti manakal saiz tong terdiri daripada tong sampah mudah alih (MGB) 120L untuk premis bertanah, 240L MGB untuk premis komersial dan 660L MGB untuk hartanah kediaman strata.

Menurut Ummi Kalthum, inisiatif melibatkan 120L MGB telah dimulakan di dua kawasan dengan 717 tong diganti di Bukit Damansara dan 129 tong di Taman Maluri, Kuala Lumpur.

“Program penggantian tong sampah juga disediakan untuk pemilik hartanah yang membuat aduan tentang tong sampah rosak atau hilang, melalui sistem aduan SWCorp.

“Mereka yang ingin menggantikan tong sampah perlu membuat laporan polis terlebih dahulu mengenai kehilangan tersebut dan menyerahkan salinan laporan kepada Alam Flora semasa mengambil unit gantian itu,” katanya.

Beliau mengingatkan penduduk, pemilik bangunan dan badan pengurusan bangunan strata supaya mengamalkan pengasingan sisa, seperti yang diamanatkan di bawah Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672), jika gagal, mereka boleh didenda sehingga RM1,000.

Beliau turut menggesa pemilik hartanah untuk menjaga tong sampah yang disediakan oleh kerajaan dengan baik sejurus seorang pegawai SWCorp mengumumkan anggaran satu tong 120L berharga kira-kira RM100. — KL Viral

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top