Terkini

Kuala Lumpur, Putrajaya rekod kemurungan, obesiti tertinggi

PENDUDUK Putrajaya menunjukkan trend yang melebihi kadar populasi nasional daripada segi kadar obesiti, kurang melakukan aktiviti fizikal dan paras kolesterol tinggi dalam darah, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Wilayah Persekutuan) Dr Zaliha Mustafa.

Beliau berkata statistik sama yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan Malaysia turut mencatatkan kadar kemurungan dan kebimbangan (anxiety) adalah yang tertinggi dalam kalangan penduduk di Kuala Lumpur dan Putrajaya.

“Badan sukan tidak boleh hanya berperanan sebagai pentadbir dan pendorong prestasi atlet semata-mata, tetapi juga perlu menjadi agen dalam membentuk masyarakat yang lebih sihat, aktif dan berdaya saing.

“Hal ini sebenarnya agak membimbangkan dan perlu ada intervensi daripada semua pihak termasuk peranan proaktif yang perlu dimainkan badan sukan yang kita ada ini.

“Pihak kami akan cuba sedaya upaya menyediakan ruang dan fasiliti yang terbaik untuk pembangunan aspek sukan khususnya dalam usaha untuk mewujudkan bandar sihat,” katanya selepas menghadiri Majlis Penyerahan Bantuan MADANI kepada Badan Sukan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya bagi 2024 pada Selasa.

Terdahulu Dr Zaliha menyampaikan bantuan berkenaan kepada 86 badan sukan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya berjumlah RM282,000. 

Beliau berkata bantuan tersebut bagi kegunaan pentadbiran badan yang berdaftar dan bergiat aktif di Wilayah Persekutuan iaitu Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.

Sementara itu, menjelang temasya Sukan Malaysia (SUKMA) di Kuching, Sarawak pada 17 hingga 24 Ogos ini, beliau berharap kontinjen Wilayah Persekutuan dapat memperbaiki pencapaian terdahulu.

“Saya mahukan semua badan sukan mempersiapkan atlet masing-masing untuk berada pada prestasi terbaik kerana hanya yang terbaik dan berpotensi untuk menghasilkan pingat sahaja akan dipilih untuk dihantar ke SUKMA di Sarawak nanti,” katanya.

Dalam majlis sama 47 pengurus pasukan dari Wilayah Persekutuan turut menerima watikah pelantikan ke SUKMA nanti. — KL Viral

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top