Ibarat ‘lautan putih’, perkarangan Stadium Axiata Arena, Bukit Jalil dipenuhi peserta himpunan yang hadir berpakaian serba putih, bagi mempamerkan solidariti mereka kepada rakyat negara Timur Tengah itu yang kini dihimpit kesukaran akibat penindasan yang dilakukan rejim Israel.
Himpunan yang dijangka dihadiri 20,000 orang itu turut diwarnai dengan kibaran Jalur Gemilang dan bendera Palestin, selain digemakan dengan laungan ‘Bebaskan Palestin’ dan ‘Israel Cuak’.
Teruskan MembacaPerhimpunan itu bermula dengan solat Maghrib disusuli solat hajat dipimpin Imam dan Qari Palestin, Shaykh Rami As-Sousi sebelum diteruskan dengan ucapan pemimpin pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan parti politik yang mewakili rakyat Malaysia yang konsisten bersama perjuangan rakyat Palestin.
Kemuncak perhimpunan adalah pidato yang disampaikan Perdana Menteri sebelum diakhiri dengan bacaan Doa Qunut Nazilah.