Terkini

Hanya rujukan buku, istilah ‘keling’ bukan hinaan – Anwar

Program Temu Anwar Dialog Mahasiswa di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di Tanjung Malim, Khamis lalu, menarik perhatian apabila timbulnya penggunaan frasa ‘Keling’ oleh Perdana Menteri.

Bagaimanapun, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan beliau hanya menggunakan petikan yang dirujuk daripada buku berjudul Hikayat Hang Tuah dan tidak bermaksud untuk menghina atau seumpamanya kepada mana-mana pihak.

“Pada masa kini, istilah keling tidak berapa disenangi oleh ramai pihak, jadi saya pilih untuk menggunakannya. Saya hanya mengaplikasikan quotes (kata-kata) yang terdapat di dalam buku itu.

“Kalau ada pihak yang tersinggung atau salah faham, saya memohon maaf, bukan niat saya untuk berkata mengenai perkara itu. Saya ialah orang terakhir yang akan melontarkan ekspresi menghina kaum dan agama,” ujarnya memetik Berita Harian.

Penggunaan istilah keling juga diangkat daripada buku itu yang menceritakan tentang Hang Tuah yang mempunyai penguasaan bahasa yang banyak termasuklah bahasa Melayu, bahasa Arab, Siam dan bahasa keling yang diambil daripada istilah Kalinga.  — KL Viral

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top