Terkini

Penerbangan Air Macau kini terus dari Kuala Lumpur 4 kali seminggu

PENERBANGAN terus Air Macau dijadualkan akan dilaksanakan sebanyak empat kali seminggu ke Kuala Lumpur sekali gus meningkatkan hubungan antara Macau, China dan Malaysia baru-baru ini.

Perkhidmatan melalui Air Macau dengan kerjasama dan usaha Pentadbiran Khas Wilayah (SAR) Macau, pihak berkuasa industri penerbangan, syarikat pengurusan lapangan terbang serta industri pelancongan.

Menurut Air Macau, pihaknya akan menguruskan empat penerbangan pada setiap minggu iaitu pada hari Isnin, Rabu, Jumaat dan Sabtu.

“Pengenalan laluan Macau-Kuala Lumpur menunjukkan komitmen Air Macau dalam menyokong objektif SAR Macau untuk membangunkan Guangdong-Macau-Hong Kong Greater Bay Area dan tingkatkan ketibaan pelawat antarabangsa ke Macau.

“Kerajaan Macau serta semua pihak menunjukkan sokongan penuh serta mendapat sokongan daripada pihak berkuasa industri penerbangan Malaysia,” katanya lapor, Berita Harian.

Menurutnya lagi, bimbingan strategi ‘1+4’ kerajaan Macau bertujuan untuk memperkayakan Macau sebagai hab pelancongan secara tidak langsung meningkatkan pembangunan empat industri baru iaitu kesihatan, kewangan moden, teknologi tinggi, konvensyen, pameran, sukan dan perdagangan.

Hasil kerjasama syarikat penerbangan itu bersama kerajaan Macau adalah sebagai promosi pasaran yang pelbagai bagi mengembangkan sumber pasaran pelanggan Asia Tenggara dan Asia Timur.

“Langkah strategik syarikat penerbangan ini dapat meningkatkan bahagian pasaran buat pengembara antarabangsa,” katanya.

Sekadar info, Air Macau telah mewujudkan laluan dalam Asia Tenggara melibatkan Singapura dan Jakarta, Indonesia. Kini secara rasmi menghubungkan Malaysia dapat mengembangkan lagi rangkaian serantaunya.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top