Terkini

Sempena raptai keberangkatan balik YDPA, 7 laluan ditutup bagi memastikan acara berjalan lancar

PENUTUPAN sebanyak tujuh jalan di sekitar Ibu Negara termasuk 13 laluan lain ditutup secara berperingkat sempena Istiadat Keberangkatan Pulang Yang di-Pertuan Agong (YDPA), Al Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada Selasa depan.

Pengarah Jabatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Mohd Azman Ahmad Sapri berkata, laluan dibuka secara berperingkat adalah Jalan Damansara ke arah Jalan Parlimen dan Jalan Sultan Abdul Halim ke arah Jalan Parlimen dan jalan yang terbabit penutupan penuh.

“Lebuhraya Sultan Iskandar ke arah Jalan Parlimen, Jalan Kuching ke arah Bulatan Dato’ Onn, Jalan Salahuddin ke arah Bulatan Dato’ Onn, Jalan Kuching/Jalan Sultan Ismail ke arah Bulatan Dato’ Onn dan Jalan Tun Perak ke arah Bulatan Dato’ Onn,” katanya.

Beliau turut menyatakan, jalan yang terbabit penutupan sementara bermula pukul 9 pagi dan dibuka secara berperingkat adalah Lebuhraya Sultan Iskandar ke arah Jalan Damansara, Jalan Travers ke arah Jalan Damansara (dari arah Muzium Negara), Jalan Sultan Hishamuddin ke arah Jalan Damansara (dari arah Bulatan Hishamuddin).

Seterusnya, Jalan Tun Sambathan ke arah Jalan Damansara, Jalan Syed Putra ke arah Jalan Istana, Jalan Dewan Bahasa ke arah Jalan Istana, Jalan Sungai Besi ke arah KL-Seremban Expressway, Lingkaran Tengah-Jalan Connought dari arah Lebuhraya Syed Putra.

Selain itu, New Pantai Expressway (NPE) dari arah Pantai Dalam, Maju Expressway dari arah Tol Salak South, KESAS Highway dari arah KL-Seremban Expressway dan SUKOM Interchange ke arah KESAS Highway.

“Susulan itu, JSPT Kuala Lumpur akan menempatkan 91 kekuatan yang terdiri daripada pegawai kanan dan pegawai rendah polis pada hari berkenaan bagi mengawal lalu lintas agar perjalanan istiadat dapat berlangsung dengan jayanya.

“Turut dinasihatkan bagi pengguna jalan raya untuk tidak menggunakan laluan berkaitan penutupan penuh untuk elakkan kesesakan lalu lintas serta mengikut arahan anggota polis trafik yang bertugas di lokasi,” katanya.

Sebarang pertanyaan atau maklumat boleh hubungi Balai Polis Trafik Jalan Tun H.S Lee di talian 03-2071 9999 atau Hotline JSPT KL di talian 03-2026 0267/69 atau balai polis berhampiran.

Sekadar info, Al-Sultan Abdullah yang melafazkan sumpah dan menandatangi surat sumpah jawatan sebagai YDPA ke-16 pada 31 Januari 2019 akan menamatkan tempoh pemerintahan selama lima tahun pada 30 Januari nanti.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top