Terkini

Down Memory Lane, kenang memori Kuala Lumpur dahulu dan sekarang

MALAYSIA telah merdeka selama 66 tahun, pelbagai kemajuan dari segi pembangunan yang dibina seiring dengan arus pemodenan kini hingga merubah landskap asal bandar Kuala Lumpur suatu ketika dahulu.

Pelbagai memori yang tersingkap dan perubahan yang membezakan suasana dahulu dan sekarang. Perkara ini juga merupakan faktor kepesatan Kuala Lumpur sebagai pusat niaga dan sosial ibu negara Malaysia.

Kewujudan bangunan lama pengaruh pelbagai budaya dan agama terhadap binaan di Kuala Lumpur. Ada yang kekal dan ada juga diroboh untuk kemajuan. Berikut antara foto kenangan Kuala Lumpur suatu ketika dahulu dan sekarang KL Viral senaraikan:

1. Jalan Petaling Street

Jalan Petaling atau lebih dikenali dengan panggilan Petaling Street merupakan kawasan penempatan kaum Cina (Pekan Cina) di Malaysia semasa zaman kolonal British. Selama bertahun-tahun lamanya Jalan Petaling telah menjadi tempat perniagaan dan mengekalkan tradisi dan budaya masyarakat Cina di Malaysia, dengan kuil Buddha dan kedai menjual colok, ubat tradisi dan kedai makan Cina.

2. Bangunan Sultan Abdul Samad

Bangunan Sultan Abdul Samad yang terletak di hadapan Dataran Merdeka adalah mercu tanda bagi bandar raya Kuala Lumpur, ibu negara Malaysia. Bangunan ini mengambil nama Sultan Abdul Samad, sempena nama Sultan Selangor pada masa ia mula dibina 1894.

3. Jalan Batu / Jalan Chow Kit

Chow Kit merupakan suatu sub-daerah di tengah-tengah Kuala Lumpur, Malaysia. Ia terletak di sekitar Jalan Chow Kit dan ditutupi oleh jalan-jalan selari iaitu Jalan Raja Laut dan Jalan Tunku Abdul Rahman. Ia dinamakan bersempena dengan nama seorang pelombong timah dan kanselor perbandaran, Loke Chow Kit.

4. Pasar Seni

Pasar Budaya atau Pasar Seni ialah sebuah tempat menarik di sekitar bandar raya Kuala Lumpur, Malaysia. Lokasinya terletak berhampiran Sungai Klang, iaitu berdekatan dengan bangunan Dayabumi.

Dahulunya dikenali sebagai Pasar Besar Kuala Lumpur yang menjual barang-barang basah seperti ikan, daging, ayam, sayur-sayuran dan barangan runcit, barang-barang yang dijual itu adalah barangan keperluan harian kepada para penduduk dan pelombong bijih timah di Kuala Lumpur pada suatu ketika dahulu.

Kini pasar tersebut sekali lagi berubah wajah apabila pada tahun 1985, ia telah diubahsuai dan dinaiktaraf. Berhampiran pasar ini ialah sebuah stesen LRT, iaitu stesen “Pasar Seni”.

5. Dataran Merdeka

Dataran Merdeka dahulunya dikenali sebagai Padang Kelab Selangor terletak dipusat pentadbiran lama Kuala Lumpur. Pada asalnya ia merupakan padang kriket bagi Kelab Selangor (kini Kelab diraja Selangor).

Mengelilingi padang tersebut adalah bangunan bersejarah termasuk Bangunan Kelab Diraja Selangor yang terletak di penjuru padang di mana orang-orang penting Kuala Lumpur sering bertemu, Bangunan Sultan Abdul Samad, Muzium Sejarah Kebangsaan, dan Perpustakaan Peringatan yang dibina 1909, kathedral St Mary’s Anglican, bangunan stail Gothik yang berusia lebih seratus tahun dan kompleks Dayabumi moden yang menakjubkan.

6. Jalan Tunku Abdul Rahman

Jalan Tuanku Abdul Rahman atau dahulunya Batu Road merupakan salah satu jalan yang paling yang pernah wujud di pusat Kuala Lumpur dan adalah salah satu daerah membeli-belah terawal di negara ini, dari hampir 100 tahun yang lalu. Kebanyakan bangunan di Jalan Tuanku Abdul Rahman telah dibina seawal tahun 1912.

Nama sebelumnya telah diberikan kerana ia dikatakan jalan pertama diperbuat daripada batu berbanding laluan tanah biasa. Pada awal 1930-an, Batu Road telah menjadi jalan dua hala pada permukaan tar yang tengah diapit oleh kerikil serta membolehkan kenderaan diletak di kedua-dua bahu jalan.

Berbeza dengan sekarang, jalan ini dahulunya amat sunyi dan hanya dilalui oleh beberapa buah kereta sahaja kerana kebanyakan penduduk Kuala Lumpur menggunakan basikal atau berjalan kaki sahaja. Kedai-kedai di sekelilingnya pula dibuka dari jam 8 pagi sehingga 11 malam setiap hari.

7. Galeri Kuala Lumpur

Galeri Bandaraya KL, selesai pada tahun 1898 dan direka oleh A. C. Norman, seorang arkitek kerajaan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu, asalnya dibina untuk menempatkan pejabat pencetakan pentadbiran British. Bangunan ini bertugas untuk mencetak semua bahan rasmi kerajaan untuk FMS, termasuk penerbitan FMS Railways.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top