Terkini

DBKL tawar potongan harga notis kompaun

SEMPENA dengan Sambutan Hari Wilayah Persekutuan 2024, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menawarkan kadar khas notis kompaun tertunggak bermula 1 hingga 29 Februari depan.

Menerusi hantaran di aplikasi X DBKL, tawaran khas notis kompaun tersebut terbahagi kepada dua kategori iaitu Kesalahan Trafik dan Kesalahan Am yang tidak melibatkan warga asing.

Kesalahan-kesalahan lalu lintas seperti kesalahan meletak kenderaan dan lain lain, telah dijadualkan mengikut jenis kenderaan dan kadar khas seperti berikut:

Motosikal – RM10.00
Kereta, MPV dan Lori Kecil – RM20.00
Bas dan Lori – RM50.00

Manakala bagi kategori kesalahan am, kesalahan penjaja, berkaitan lesen dan lain-lain tidak melibatkan warga asing, tawaran kadar khas kompaun yang diberikan adalah RM100.00.

Namun, berikut merupakan kadar khas yang tidak terpakai terbahagi kepada lima kesalahan yang disenaraikan:

1. Kesalahan yang disenarai hitam
2. Kesalahan kes am di bawah UUK Pengangkutan Bahan (WPKL) 1997 dan UUK Pasar Borong (WPKL) 2002
3. Kesalahan mengambil bekerja mana-mana warga asing tanpa pemit yang sah di bawah UUK Pelesesnan Tred, Perniagaan dan Perindustrian (WPKL) 2016
4. Kesalahan mengambil bekerja mana-mana warga asing di bawah UUK Pelesenan Penjaja (WPKL) 2016
5. Kesalahan-kesalahan di bawah Akta Hotel (WPKL) 2003, Akta Hiburan (WPKL) 1992 dan Akta (Perancangan) WP 1982 serta kesalahan berkaitan kelulusan bangunan di bawah Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974.

Selain itu, bagi memudahkan sesi pembayaran dan semak kompaun tertunggak boleh menggunakan aplikasi PAY@KL.

Tawaran khas kadar kompaun tertunggak DBKL itu memberi peluang dan meringankan beban dalam melunaskan notis kompaun dikenakan mengikut kesalahan yang tertera di atas.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top