Terkini

DBKL sita 23 unit skuter halang laluan awam

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menerusi Jabatan Penguatkuasaan Cawangan Seputeh telah menjalankan operasi penguatkuasaan terhadap halangan yang dilakukan di tempat awam di sekitar kawasan Seputeh pada Jumaat.

Tindakan tersebut adalah sebahagian daripada usaha berterusan DBKL untuk memastikan kawasan awam sentiasa bersih dan teratur, sekaligus menjaga keselamatan dan keselesaan warga kota.

Dalam operasi ini, sebanyak 23 unit skuter elektrik yang ditinggalkan di tempat awam telah disita di bawah Seksyen 46(1)(d), Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974.

“Skuter-skuter elektrik ini dikesan menghalang laluan awam, yang boleh menimbulkan risiko kepada pejalan kaki dan pengguna jalan raya yang lain.

“Petugas penguatkuasa yang melakukan rondaan telah menyita kesemua skuter ini untuk memastikan tiada lagi halangan yang mengganggu pergerakan orang ramai,” kata kenyataan yang dikeluarkan oleh DBKL.

Barangan yang disita telah dihantar dan disimpan di setor Jalan Lombong, Cheras, Kuala Lumpur untuk memastikan barangan yang disita disimpan dengan selamat sementara menunggu tindakan lanjut.

DBKL menegaskan bahawa tindakan tegas akan diambil terhadap mana-mana pihak yang didapati melanggar undang-undang dan peraturan yang ditetapkan.

Pihak DBKL juga menyatakan komitmen mereka untuk meneruskan tindakan dan pemantauan dari semasa ke semasa di lokasi-lokasi tumpuan yang telah dikenalpasti.

Operasi sebegini juga akan dilakukan secara berkala bagi memastikan Kuala Lumpur kekal sebagai bandar yang selamat dan mesra kepada semua penduduk dan pengunjung.

DBKL juga menggesa orang awam untuk sentiasa mematuhi peraturan dan undang-undang yang ditetapkan bagi memastikan kawasan awam sentiasa dalam keadaan teratur.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top