RIO DE JANEIRO – Malaysia tutup tirai lawatan kerja ke Sidang Kemuncak BRICS di Brazil dengan penuh gaya bila berjaya tarik perhatian pelabur antarabangsa dan tunjuk taring dalam diplomasi global.
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, bawa mesej jelas: Malaysia bukan datang sekadar ‘makan angin’ — kita datang dengan misi besar, nak kukuhkan kerjasama & bawa pulang pelaburan yang bermanfaat untuk rakyat!
Lawatan pelaburan kali ini bukan Sembang Kosong – Malaysia disenaraikan dalam radar pelabur antarabangsa!
Kehadiran Malaysia di BRICS bukan sekadar jumpa Brazil. Kita buka hubungan rapat dengan negara gergasi lain termasuk:
- 🇨🇳 China
- 🇷🇺 Rusia
- 🇮🇳 India
- 🇿🇦 Afrika Selatan
Kata PM Anwar:
“Nama Malaysia makin disebut-sebut oleh pelabur antarabangsa. Semua ini hasil komitmen penuh pasukan Kerajaan MADANI!”
Anwar juga tegaskan kejayaan ini bukan datang tiba-tiba, bukan gimik tetapi hasil usaha bersepadu seluruh jentera kerajaan yang sanggup redah apa saja demi kemajuan negara.
“Jangan peduli suara sumbang yang cuba perlekeh. Kita akan terus mara demi rakyat!” tegas Anwar.
Anwar juga tak lupa ucap penghargaan kepada semua yang terlibat terutama pegawai kerajaan, pasukan keselamatan, wakil media dan kedutaan Malaysia di Brazil.
“Obrigado, Brasil. Até nos encontrarmos novamente.”
(Terima kasih, Brazil. Semoga kita bertemu lagi)
Kesimpulannya, Malaysia bukan sekadar penonton di pentas dunia tetapi aktif, yakin & dihormati. Kini pelabur semakin yakin dengan arah tuju negara.