Terkini

Dijangkiti Covid-19 kali kedua, Siti Nurhaliza risau impak peti suara

Baru usai kuarantin selepas rijangkiti Covid-19 buat kali kedua, penyanyi tersohor, Datuk Seri Siti Nurhaliza risau sekiranya mengganggu peti suaranya lagi.

Dia yang mengalami masalah peti suara selepas kesan panjang Covid -19 itu mendedahkan jangkitan kali kedua ini lebih mencabar menyakitkan berbanding sebelum ini.

“Bohonglah kalau saya kata tak risau, sebab suara aset diri kan. Bila kita ada batuk berkahak, itu adalah sesuatu yang sangat mengganggu.

“Jangkitan kali pertama sebelum ini tak ada demam dan tak sakit badan. Tetapi kali kedua ini, saya alami sakit badan yang sangat sakit, demam dan kemudian panas-panas.

“Harap-harap, apa yang berlaku ini tak mengganggu peti suara saya,. Doakan-doakan ya,” katanya.

Ibu kepada dua anak itu ditemui ketika majlis ukhwah dan apresiasi serta pelancaran kempen jihad Yayasan Nurjiwa.

Sementara itu, diajukan pertanyaan berhubung keterujaan peminat selepas suaranya semakin pulih, penyanyi itu bersyukur dengan kesihatan peti suaranya.

Jelas Siti Nurhaliza, suaranya kini lebih ‘ringan’ dan boleh kembali menyanyikan lagu-lagu malarnya.

“Syukur sangat bila suara sudah semakin baik. Maknanya, bila saya nyanyikan lagu-lagu lama, bunyi suara saya ada rasa ‘ringan’ sedikit.

“Kalau tidak, rasa ‘berat’, kasar dan nafas tak cukup. Ini proses yang sangat lama dan hampir setahun juga untuk saya kembali dapatkan suara ‘ringan’ seperti ini,” kongsinya.

Dalam pada itu, penyanyi Sehebat Matahari itu turut mengingatkan masyarakat untuk berjaga-jaga memandangkan kes jangkitan baharu Covid-19 semakin meningkat.

“Risau juga kan dengan keadaan sekarang. Kes semakin meningkat semula, semua orang kena sentiasa berjaga-jaga. Kalau rasa tak sihat, cepat-cepat buat pemeriksaan kesihatan.

“Saya pun bila dapat tahu dijangkiti, cepat-cepat ambil vitamin C dan antibiotik. Jadi tempoh saya kuarantin selama tiga hari,” ujarnya.

Terdahulu, Siti pernah dijangkiti Covid-19 pada pada 2022 sehingga menyebabkan masalah pada peti suaranya. -UTUSAN

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top