Terkini

Anwar ucap takziah buat keluarga Devaki Krishnan

MENCATAT sejarah apabila menjadi wanita pertama dalam perkhidmatan awam Malaysia, Tan Seri Devaki Krishnan dilaporkan meninggal dunia pada Ahad lalu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengucapkan takziah kepada keluarga mendiang serta memperingati sumbangan dan perjuangan mendiang dalam arena politik tempatan.

Devaki merupakan orang penting dalam sejarah kerana mengangkat martabat wanita dalam dunia politik dan sifat kepimpinan.

Selain itu, Devaki juga telah menjadi contoh kepada masyarakat bahawa wanita juga mampu untuk memimpin negara serta Devaki juga sanggup mengabadikan hayatnya demi masyarakat.

“Saya turut berdukacita atas pemergian wanita pertama dalam perkhidmatan awam Malaysia, Tan Seri Devaki Krishnan.

“Jasa dan pengorbanan mendiang tetap akan dikenang buat selama-lamanya. Saya ucapkan takziah buat keluarga mendiang,” katanya menerusi perkongsian di Facebook rasmi miliknya.

Devaki yang dilahirkan pada 11 Mac 1923 telah memulakan kariernya sebagai guru sebelum memenangi kerusi dalam Majlis Perbandaran Kuala Lumpur pada 1952.

Oleh itu, Devaki menjadi wanita pertama Malaysia dipilih menjadi penjawat awam. Mendiang terlibat dalam dunia politik pada tahun 1950 dan menyertai Parti Kemerdekaan Malaya (IMP) pada 1951 atas jemputan presiden parti itu, Datuk Onn Jaafar.

Selain menjadi penjawat awam pertama, Devaki juga adalah wanita India pertama dianugerahkan gelaran Tan Seri pada 1955, serta, menerima pelbagai anugerah lain seperti Tokoh Wanita dan Pingat Emas Tun Fatimah daripada Majlis Kebangsaan Pertubuhan-pertubuhan Wanita Malaysia (NCWO).

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top