Terkini

Cubaan ragut lantai leher pengunjung di Batu Caves gagal

SEORANG wanita warga asing melakukan cubaan ragut terhadap seorang pengunjung Kuil Batu Caves telah ditahan kerana gagal meragut mangsa ketika sambutan Thaipusam dijalankan baru-baru ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 5.00 petang, mangsa seorang wanita warga emas berumur 64 tahun sedang berjalan kaki bersama dua cucunya berusia 17 dan 15 tahun di tepi jalan besar berhampiran kuil tersebut.

Menurut Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Noor Ariffin Mohamad Nasir berkata, semasa tiba di tempat kejadian, suspek menolak badan mangsa dan cuba menarik rantai leher yang dipakai mangsa.

“Pada waktu kejadian, terdapat saksi yang melihat tindakan suspek dan terus menjerit menyebabkan suspek terpaksa melepaskan rantai leher yang ditarik tetapi rantai tersebut terputus dan jatuh di atas jalan.

“Suspek yang berusia 45 tahun itu cuba melarikan diri namun berjaya ditangkap dengan bantuan orang awam sebelum diserahkan kepada pihak polis,” katanya.

Noor Ariffin turut berkata, bagi tujuan siasatan lanjut mengikut Seksyen 393 Kanun Keseksaan, tahanan reman ke atas suspek dimohon segera di Mahkamah Majistret Selayang.

“Orang ramai yang melihat atau mempunyai maklumat mengenai kejadian itu diminta tampil untuk membantu siasatan.

“Maklumat boleh disalurkan kepada Pegawai Penyiasat Jenayah, Inspektor Yap Chin Chua di talian 019-996 9469 atau Bilik Gerakan Ibu Pejabat Polis Daerah Gombak di talian 03-61262222,” katanya lagi.

Pihak polis menasihati orang ramai agar sentiasa berhati-hati dalam menjaga keselamatan harta masing-masing ketika meraikan sambutan hari Thaipusam di Kuil Batu Caves.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top