Terkini

DBKL tegas menangani tahap keselamatan, kebersihatan di tapak binaan

OPERASI Bersepadu Tapak Bina yang dijalankan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) pada Khamis lalu bersama beberapa di sekitar Segambut.

Kerjasama agensi sahabat terdiri daripada Jabatan Imigresen (JIM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (DOSH), Pasukan Bomba dan Penyelamat Malaysia dan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) serta SWCorp.

Operasi itu mendapati sebanyak 77 warga asing telah diperiksa oleh JIM manakala pihak CIDB telah mengeluarkan notis dibawah Seksyen 27 mengikut Akta 520 iaitu pengemukakan maklumat industri pembinaan.

Dalam pada itu, CIDB menekankan Akta 520 kepada tiga perkara utama dalam proses keselamatan pembinaan iaitu, jaminan kualiti bahan binaan melalui penetapan pematuhan standard, peningkatan kualiti pembinaan melalui pendaftaran kontraktor dan tanggungjawab memastikan keselamatan bangunan dan pembinaan semasa dan selepas kerja pembinaan ke atas kontraktor dan pengurus tapak.

Manakala bagi pihak DBKL, 6 notis kompaun dikeluarkan dibawah peruntukan Akta Jalan Parit dan Bangunan 1974 dan Kaedah Lalulintas Jalan 1959.

Difahamkan, Jabatan Kesihatan Alam Sekitar DBKL juga telah mengeluarkan 2 notis kerana terdapat pungutan jentik – jentik disekitar kawasan tapak pembinaan berkenaan.

Sejurus itu, tapak pembinaan tersebut mendapat arahan penutupan segera sehingga siasatan dan pematuhan notis disahkan oleh DBKL.

Operasi bersepadu tersebut akan diteruskan dari semasa ke semasa di lokasi tapa bina yang lain.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top