Terkini

DBKL jalankan Tindakan Khas Penjaja di Taman Tasik Titiwangsa

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menjalankan tindakan khas penjaja siri 3 mendapati sembilan rekod kes tindakan sitaan, pindah halangan dan barangan perniagaan di Taman Tasik Titiwangsa pada Sabtu, 17 Februari.

Kesalahan yang berkait di bawah Undang-Undang Kecil (UUK 24), Undang-undang Kecil Pelesenan Penjaja (WPKL) 2016 kerana telah melanggar syarat lesen dan di bawah Seksyen 46, Akta Jalan Parit dan Bangunan 1974 kerana meletakkan atau meninggalkan barangan di tempat awam.

Dalam pada itu, terdapat 111 pelbagai peralatan sewaan perniagaan telah dipindahkan terdiri daripada pelbagai jenis basikal, skuter elektrik jenis Tut-Tut dan lain-lain peralatan.

Manakala, barang yang disita pula telah dihantar ke Stor Sitaan DBKL Jalan Lombong, Taman Miharja, Cheras untuk menjalankan dokumentasi dan tindakan selanjutnya.

Turut sama berganding bahu dalam menjalankan tindakan khas penjaja siri 3 itu adalah Jabatan Pelesenan dan Pembangunan Perniagaan, Pejabat Cawangan Setiawangsa, Pejabat Cawangan Titiwangsa, Jabatan Pembangunan Landskap dan Rekreasi serta Jabatan Kejuruteraan Mekanikal dan Elektrikal.

Justeru itu, tindakan dan pemantauan berterusan akan dijalankan menerusi siri-siri tindakan khas di 11 palimen Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top