Terkini

3 pusat sembelihan ayam mentah pengotor diarah tutup

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mengeluarkan tiga notis penutupan dan lapan kompaun terhadap pusat sembelihan ayam mentah yang beroperasi tanpa lesen perniagaan dan pengendalian yang kotor.

Tindakan tersebut dilakukan menerusi Operasi Bersepadu Pusat Sembelihan Ayam yang dijalankan di Kampung Cheras Baru yang melibatkan tiga syarikat yang berbeza.

Selain beroperasi tanpa lesen, kesemua pekerja yang terdiri dari warga asing juga didapati tidak mendapatkan suntikan typhoid dan tiada sijil pengendali makanan.

“Ayam yang telah diproses didapati diletakkan di atas lantai yang kotor. Selain itu air sisa darah, tulang dan bulu juga dilepaskan terus ke longkang awam,” kata kenyataan DBKL.

Pusat sembelihan ini juga tidak mempunyai sistem pengairan terawat yang sesuai dan air yang digunakan untuk membersihkan ayam juga tidak diganti secara berkala.

Notis penutupan dikeluarkan dibawah UUK 28(1) Undang-undang Kecil Pelesenan Petempatan Makanan dan kompaun yang dikeluarkan adalah dibawah Seksyen 47(1)(d) Akta Jalan Parit dan Bangunan 1974, Seksyen 23(3)(b) dan Seksyen 33(3) UUK Pelesenan Petempatan Makanan (WPKL) 2016.

Dalam pada itu, kes ini turut dirujuk kepada Jabatan Agama Islam, Jabatan Alam Sekitar serta Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) untuk tindakan susulan. — KL Viral

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top