Terkini

Sektor pelancongan demestik negara berjaya catat peningkatan sebanyak 16 peratus

INDUSTRI pelancongan domestik berjaya merekodkan peningkatan sebanyak 16.1 peratus berbanding suku sama tahun lepas iaitu dengan mencatatkan sebanyak 54.3 juta pelawat pada suku keempat 2023.

Ketua Perangkawan Malaysia, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata, prestasi pelancongan domestik negara secara keseluruhannya merekodkan jumlah sebanyak 210.9 juta pelawat, menandakan peningkatan 22.9 peratus daripada tahun sebelum.

Baca juga: Warga asing culik kanak-kanak di pasar raya ditahan polis, cuba bawa lari kanak-kanak 19 bulan ketika pimpin tangan ibu

“Perbelanjaan pelancongan domestik juga mencatatkan RM23.8 bilion, menunjukkan peningkatan sebanyak 29.5 peratus tahun ke tahun sementara 18.5 peratus dari suku tahun ke suku tahun sebelum.

“Perbelanjaan pelancong juga meningkat 32.5 peratus tahun lalu dengan catatan RM84.9 bilion perbelanjaan.

Namun, ia masih berada pada bawah paras pra-pandemik kerana kekurangan 11.8 peratus pelancongan domestik dengan -17.7 peratus perbelanjaan pelancongan direkodkan,” katanya menerusi kenyataan pada Selasa.

Baca juga: Mengimarahkan rumah Allah, warganet puji pengurusan masjid wujudkan ruang khas buat kanak-kanak bermain

Menerusi konteks pelancongan, Jabatan Perangkaan Malaysia melaporkan indeks taman tema meningkat 49.2 peratus berbanding tahun sbeelum, diikuti dengan ketibaan di lapangan terbang meningkat sebanyak 1.7 peratus.

Dalam pada itu, indeks hasil penginapan juga meningkat dengan catatan rekod peningkatan sebanyak 12.5 peratus.

Menerusi industri pelancongan, kadar trafik lebuh raya dan jualan runcit bahan api juga meningkat, masing-masing pada 10.9 peratus dan 3.2 peratus. — KL Viral

Pelbagai

Scroll to Top