Terkini

Tergamak mayat bayi dibuang bawah kereta, ada kesan kecederaan di pipi

KAWASAN parkir Apartmen Putra Ria, Pantai Dalam, digemparkan dengan penemuan mayat seorang bayi perempuan di bawah sebuah kereta pada pagi Jumaat.

Insiden yang mengejutkan ini telah mendedahkan kesan kecederaan di pipi kiri bayi tersebut, menambahkan lagi  kesedihan terhadap penemuan itu.

Ketua Polis Daerah Brickfields, Asisten Komisioner Ku Mashariman Ku Mahmood, mengesahkan bahawa pihaknya menerima panggilan kecemasan 999 daripada pihak pengurusan apartmen tersebut pada pukul 9.33 pagi.

“Siasatan awal mendapati bayi tersebut baru dilahirkan, berikutan masih bertali pusat, dan dipercayai merupakan bayi warga asing.

“Fizikal mangsa masih lengkap dan dipercayai bayi warga asing. Pukul 10.25 pagi ambulans dari Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) tiba di lokasi dan mengesahkan mangsa sudah meninggal dunia.

“Kes disiasat di bawah Seksyen 318 Kanun Keseksaan sehingga keputusan bedah siasat diperoleh,” katanya dalam satu kenyataan.

Saksi kejadian, Latiff Jaafar, 65, yang bekerja sebagai penyapu sampah di kawasan apartmen tersebut, berkata beliau menemukan mayat bayi berkenaan ketika sedang menjalankan tugasnya kira-kira pukul 9 pagi.

“Saya sedang menyapu sampah di tempat letak kenderaan dan terlihat bungkusan kain di bawah sebuah kereta Proton Iswara. Ketika saya menghampiri dan membuka bungkusan tersebut, saya terkejut menemukan mayat bayi di dalamnya,” katanya.

Difahamkan, mayat bayi tersebut kemudian dibawa ke PPUM untuk bedah siasat, yang dijangka akan dijalankan di Jabatan Patologi PPUM pada Sabtu bagi melengkapkan siasatan.

Justeru, masyarakat diingatkan untuk sentiasa peka terhadap tanda-tanda yang mencurigakan dan melaporkan sebarang aktiviti mencurigakan kepada pihak berkuasa untuk membantu mengelakkan tragedi seperti ini daripada berulang.

Tragedi ini bukan sahaja meninggalkan kesan mendalam kepada keluarga dan komuniti terdekat, tetapi juga menekankan kepentingan perlindungan dan perhatian yang sepatutnya diberikan kepada setiap nyawa, terutamanya bayi yang tidak berdosa.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top