Terkini

8 notis kompaun atas pelbagai kesalahan dikeluarkan – DBKL

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah mengeluarkan lapan kompaun atas pelbagai kesalahan menerusi Operasi Tindakan Bersepadu Tapak Bina di beberapa tanah lot di Jalan Manis, Taman Segar, Cheras, Kuala Lumpur pada Rabu.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh DBKL, kompaun yang dikeluarkan meliputi kesalahan-kesalahan termasuk permit lori dan keselamatan dan kesihatan pekerjaan.

“Enam daripada lapan notis dikeluarkan atas kesalahan tidak mempunyai permit lori mengangkut bahan dan dua lagi dibawah Akta Pemusnahan Serangga Pembawa Penyakit 1975.

“Selain itu, satu notis telah dikeluarkan oleh Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) dibawah Seksyen 15(1) Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994,” kata kenyataan DBKL.

Operasi yang dijalankan melalui Jabatan Penguatkuasaan DBKL tersebut turut melibatkan beberapa pasukan agensi sahabat.

Ia termasuk CIDB, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM), Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP), CIDB, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Jelasnya, operasi bersepadu tersebut berjalan dengan lancar atas kerjasama erat dari semua agensi terlibat.

Dalam pada itu, DBKL turut menegaskan bahawa tindakan penguatkuasaan sebegini akan diteruskan dari semasa ke semasa di lokasi lain sekitar Kuala Lumpur.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top