Terkini

DBKL keluarkan 16 kompaun atas pelbagai kesalahan dalam Operasi Anti Litter

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah mengeluarkan 16 kompaun atas pelbagai kesalahan dalam Operasi Anti Litter yang dijalankan di sekitar Jalan Ara, Bangsar pada Rabu.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh DBKL, tindakan kompaun tersebut dikeluarkan atas pelanggaran undang-undang yang termaktub telah dikuat kuasakan oleh DBKL.

“Sebanyak lapan kompaun dikeluarkan dibawah Sekyen 46(1)(d) iaitu meletak, menyebab diletakkan barang-barang berhubung dengan tred perniagaan di tempat awam.

“Selain itu, dua kompaun lagi telah dikeluarkan menurut Seksyen 47(1)(a) iaitu meletak, membuang, membenar, menyebab, diletak, dibuang habuk- habuk, kertas, abu, bangkai, sampah kotak, tong karung, lain-lain sampah sarap di tempat awam,” kata kenyataan yang dikeluarkan DBKL.

Di samping itu, lima lagi kompaun dikeluarkan dibawah Seksyen 47(1)(d) iaitu membuang sisa kotoran ke dalam longkang awam dan satu kompaun melalui kesalahan dibawah Seksyen 46(1)(b) iaitu menutup atau menghalang parit terbuka di sisi jalan tanpa kebenaran.

DBKL turut menyeru pemilik premis agar sentiasa menjaga kebersihan premis masing-masing dan sentiasa mematuhi undang-undang yang telah ditetapkan untuk mengelakkan dari tindakan penguatkuasaan dikenakan terhadap mereka.

Operasi tersebut dilaksanakan oleh DBKL menerusi Jabatan Kesihatan dan Alam Sekitar.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top