Terkini

Isu bekalan air di Felda Redong dijangka selesai suku pertama tahun 2026 – Dr Zaliha Mustafa

PUSAT Khidmat Rakyat Parlimen Sekijang telah mengadakan sesi taklimat bersama warga FELDA Redong berkenaan masalah isu bekalan air yang dijangka selesai pada suku pertama tahun 2026 di Dewan FELDA Redong pada Ahad.

Sesi tersebut bertujuan untuk membincangkan dan memberi penjelasan mengenai masalah gangguan bekalan air yang telah menjejaskan aktiviti harian warga Felda Redong dan Segamat Kecil, terutamanya pada waktu puncak.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Wilayah Persekutuan), Dr Zaliha Mustafa berkata, sesi town hall tersebut diadakan lanjutan pertemuan di antara Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Sekijang dengan Pejabat Pengarah Tanah dan Galian Johor, Pejabat FELDA Redong, Ranhill SAJ Sdn. Bhd. dan Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB) pada Februari 2023 yang lalu.

“Taklimat khas telah disampaikan oleh pihak Ranhill SAJ Sdn. Bhd. dan Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB) berkaitan status semasa projek pembinaan laluan paip baharu yang telah diluluskan oleh PAAB pada tahun 2020 yang lalu dengan anggaran nilai sebanyak RM 11 juta.

“Projek ini akan membuka laluan baharu bagi menggantikan laluan sedia ada yang telah usang dan berusia hampir 45 tahun sejak pembukaan FELDA Redong Satu pada tahun 1980.

“Pelaksanaan projek ini akan memanfaatkan 970 pemegang akaun meter SAJ dari FELDA Redong dan Segamat Kecil, selain memberi kesan positif kepada lebih 3,000 penduduk di kedua-dua kawasan,” katanya menerusi laman X miliknya.

Jelasnya, selaku Ahli Parlimen Sekijang, beliau akan memastikan projek berkenaan akan diselesaikan mengikut garis masa yang ditetapkan agar penduduk FELDA Redong dapat menikmati bekalan air bersih tanpa sebarang kegusaran.

Baca lagi:

Pelbagai

Scroll to Top