Terkini

55 pemilik kenderaan dikompaun, 14 ditunda dalam operasi halang di Bukit Bintang – DBKL

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah melaksanakan Operasi Bersepadu Halang Siri 1/2024 di Jalan Bukit Bintang, Jalan Changkat dan Jalan P.Ramlee pada Rabu.

Menerusi kenyataan DBKL, sebanyak 112 buah kenderaan melibatkan lori, kereta dan motorsikal telah diperiksa dan diambil tindakan pengeluaran notis kompaun kepada pemilik dan pemandu dan turut tindakan menunda kenderaan yang melakukan kesalahan lalulintas.

“Pihak DBKL telah mengeluarkan 50 notis kompaun dan 14 tindakan tunda ke atas pemilik pemandu kenderaan yang membuat kesalahan halangan lalu lintas termasuk meletak kenderaan di laluan awam dan laluan Orang Kelainan Upaya (OKU).

“Berikut merupakan kesalahan dibawah Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan 1959 dan Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya menerusi kenyataan dikeluarkan oleh DBKL.

Dalam pada itu, kenderaan yang ditunda telah dialihkan ke Depoh Simpanan Tunda Kenderaan DBKL Jalan Pahang untuk penyimpanan sementara dan proses tuntutan dokumentasi.

“Manakala, pihak Polis Diraja Malaysia telah mengeluarkan lima notis kompaun pelbagai kesalahan halangan lalu lintas termasuk kepada pemandu kenderaan yang gagal mengemukakan dokumen cukai jalan atau lesen memandu tamat tempoh,” katanya lagi.

Difahamkan, operasi tersebut dijalankan atas kerjasama Warden Trafik Jabatan Penguatkuasaan bersama Jabatan Siasatan Penguatkuasaan Trafik ( PDRM ) dan Jabatan Alam Sekitar (JAS).

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top