Terkini

DBKL arah tutup premis makanan kotor

SEBUAH restoran di sekitar Kuala Lumpur diarah tutup dan dikenakan kompaun oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) melalui Operasi Sepadu Bersih selepas meninjau premis berkenaan.

Operasi berkenaan melibatkan pemeriksaan ke atas 88 buah premis di Mid Valley Megamall (Parlimen Lembah Pantai) , Jalan Hujan Emas dan Jalan Hujan Rahmat (Parlimen Seputeh), Jalan Metro Pudu (Parlimen Cheras), Mitshui Shopping Park Lalaport (Parlimen Bukit Bintang) dan Sunway Putra Mall (Parlimen Segambut).

Dalam satu catatan di Facebook, DBKL berkata pemeriksaan itu adalah sebahagian daripada operasi yang lebih meluas melibatkan pemeriksaan di kedai makan di sekitar bandar ini.

“Berdasarkan hasil daripada pemeriksaan, satu premis telah dikenakan tindakan arahan penutupan di bawah Seksyen (11) Akta Makanan 1983.

“Selain itu, sebanyak 69 kompaun telah dikeluarkan atas pelbagai kesalahan di bawah Undang-Undang Kecil Pelesenan Petempatan Makanan (WPKL) 2016, Undang-undang Kecil Pengendali Makanan 1979 dan Akta Kerajaan Tempatan 1976.

“Pelbagai kesalahan bersabit aspek kebersihan, petugas serta persekitaran premis telah dikenakan tindakan,” katanya.

Difahamkan, DBKL akan meneruskan tindakan seumpama ini dari semasa ke semasa bagi memastikan pengusaha premis makanan mematuhi kehendak kesihatan yang telah ditetapkan.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top