Terkini

Satu keluarga naik ‘bulan’, netizen persoal keselamatan, kesihatan kanak-kanak di Malaysia

SATU video tular yang memaparkan sebuah keluarga yang dipercayai tinggal di sekitar Sabah mengundang kemarahan serta menimbulkan rasa kurang senang di kalangan warganet apabila kesemua ahli keluarga mereka melakukan kegiatan menghisap gam baru-baru ini.

Menerusi laman X milik MALAYSIAMOSTVIRAL, ciapan yang ditulis seolah-olah menafsirkan tindakan keluarga tersebut yang kini berada di negeri berkenaan.

“Satu keluarga terbang ke bulan. Dark side Sabah,” ciapnya.

Dalam video yang berdurasi 15 saat itu memaparkan satu keluarga yang terdiri daripada seorang wanita, seorang kanak-kanak perempuan dan empat orang kanak-kanak lelaki sedang giat menghidu gam di tepi kedai serbaneka.

Selain itu, seorang wanita yang dipercayai ibu kepada kanak-kanak berkenaan hanya membiarkan anak-anaknya meneruskan perbuatan menghisap gam dan dia turut merampas bahan tersebut dari salah seorang anak lelakinya untuk ‘menikmati’ santapan mereka pada hari kejadian.

Perbuatan wanita tersebut mengundang kebimbangan para pengguna sosial media apabila ibu kepada kesemua kanak-kanak itu ibarat tidak mengendahkan perbuatan yang sia-sia itu.

Rata-rata netizen meninggalkan pelbagai reaksi menerusi ruangan komen kerana bimbang jika perbuatan itu diteruskan, masa depan kanak-kanak tersebut mungkin terjejas malah, terdapat segelintir netizen yang turut memberikan nasihat walaupun masih berasa terkejut dengan perbuatan mereka.

“Tak kira kalau mereka ini bukan warganegara ataupun tidak, hati saya tetap rasa luluh dan hancur sangat tengok budak-budak sama baya macam anak buah saya jadi macam ni. Allahuakbar, kemiskinan dan tidak dipelihara dengan baik jadi punca macam ni,” kata NFMR__.

“Kesiannya, rasanya elok tangkap mak dia dan anak-anak dia masukkan ke sekolah khas,” kata Jovial_Johan.

“Benda ni dah berulang kali warga situ lapor ke pihak berwajid tapi kejap je hilang lepastu muncul semula,” kata Hajrah_elys. — KL Viral

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top