Terkini

DBKL laksana operasi penguatkuasa khas di Parlimen Wangsa Maju

DEWAN Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah melaksanakan operasi penguatkuasaan khas terhadap peniaga yang membuat halangan di tempat awam sekitar Parlimen Wangsa Maju pada Jumaat.

Operasi tersebut melibatkan Jabatan Penguatkuasaan dan Pejabat Cawangan Wangsa Maju, bertujuan untuk memastikan kawasan awam tidak disalahgunakan.

Sebanyak lima premis perniagaan dikenakan tindakan di bawah Seksyen 46(1)(d), Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974, kerana meletakkan barangan perniagaan mereka di tempat awam.

“Tindakan ini diambil untuk memastikan kawasan awam kekal bersih dan selamat untuk kegunaan orang ramai,” kata kenyataan yang dikeluarkan oleh DBKL.

Barangan yang disita telah dibawa ke Stor Sitaan Jalan Lombong di Taman Miharja, Cheras untuk tujuan dokumentasi dan rekod.

DBKL turut menyatakan langkah tersebut diambil sebagai amaran kepada peniaga lain supaya tidak melanggar peraturan yang ditetapkan oleh DBKL.

Operasi berkenaan merupakan sebahagian daripada usaha berterusan DBKL untuk memastikan keselesaan dan keselamatan awam dan pihak DBKL akan meneruskan pemantauan dan tindakan di lokasi-lokasi lain yang dikenal pasti mempunyai masalah yang sama.

Orang awam yang mempunyai maklumat atau aduan mengenai kesalahan serupa digalakkan untuk berhubung dengan DBKL melalui saluran aduan yang disediakan.

DBKL menegaskan komitmen mereka untuk terus menjalankan penguatkuasaan dan pemantauan secara berterusan bagi mengekalkan kebersihan dan keselamatan di Kuala Lumpur. Tindakan tegas akan diambil terhadap mana-mana pihak yang melanggar peraturan.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top