Terkini

PM minta pertikaian keputusan Lembaga Pengampunan dihentikan

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa agar semua kutukan dan kritikan dihentikan serta-merta berhubung keputusan Lembaga Pengampunan berhubung Datuk Seri Najib Razak.

Anwar berkata, ini kerana keputusan Lembaga Pengampunan memberi pengurangan hukuman kepada Najib Razak dibuat atas pertimbangan ihsan Yang di-Pertuan Agong.

Jelasnya, rakyat harus menghormati keputusan itu dan ianya muktamad dibuat atas pertimbangan baginda sebagai mercu keihsanan.

“Kita faham orang mempunyai pandangan kuat dan tegas. Jadi, kita beri laluan sedikit tetapi selepas penjelasan dibuat, ia harus dihentikan.

“Banyak isu yang belum diselesaikan, masalah ekonomi, masalah penyelarasan gaji, dan itu adalah keutamaan utama yang harus kita fokuskan,” katanya.

Anwar turut menyeru orang ramai agar tidak memikirkan keputusan Lembaga Pengampunan semata-mata, kerana banyak isu nasional patut mendapat perhatian semua pihak.

Sementara itu, beliau telah berbincang dengan Ketua Polis Negara Tan Sri Razarudin Husain untuk menggunakan pendekatan sederhana dalam menangani perkara ini.

“Yang di-Pertuan Agong memutuskan keputusannya itu muktamad atas pertimbangan yang besar, bukan undang-undang. Kerana itu, proses kehakiman dan pertimbangan utama adalah soal ihsan. Jadi, sama ada Yang di-Pertuan Agong memilih untuk beri penjelasan atau tidak, itu wewenang tuanku,” katanya.

Memetik Malaysia Bangkit, beliau berkata demikian ketika menyampaikan amanat pada Majlis Perjumpaan Perdana Menteri bersama Warga Jabatan Perdana Menteri.

Terdahulu, Ketua Polis Negara Tan Sri Razarudin Husain mengesahkan ahli politik DAP Tony Pua adalah orang pertama yang dipanggil untuk disoal siasat berhubung kenyataannya berhubung keputusan mengurangkan hukuman penjara dan denda Datuk Seri Najib Razak.  KL Viral

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top