Terkini

Wujud sejak 1888, ketahui 5 tarikan menarik Central Market

Central Market atau sebilangannya mengelarkan ia sebagai Pasar Seni, merupakan sebuah pasar basah dan sejak awal lagi bangunan ini telah menjadi mercu tanda bagi setiap kaum di Malaysia. 

Selepas reformasi, pasar itu mula menampilkan perubahan dan sehingga kini menjadi sebuah kompleks seni yang merangkumi pelbagai hasil kraf tangan berkualiti tinggi dan ilustrasi seni.

Tidak hanya itu, KL Viral kongsikan kepada anda serba sedikit tentang latar belakang di sebalik bangunan bersejarah itu.

DIbina pada tahun 1888

Bangunan bersejarah itu dibina oleh Yap Ah Loy iaitu seorang peniaga Cina atau ketika era 1880-an, mereka digelar Kapitan.

Pasar basah hampir dirobohkan pada tahun 80-an tetapi Persatuan Warisan Malaysia membuat petisyen untuk menentang dan ianya mendapat banyak sokongan daripada masyarakat. 

Bangunan itu telah diubah menjadi apa yang kita kenal sekarang dimana ia menjadi satu daya tarikan bagi pelancong bahkan rakyat di Malaysia sendiri.

Gerai kraftangan

Central Market juga merupakan tempat berlindung bagi pengumpul tradisional untuk mendapatkan kraftangan, tekstil, cenderamata dan banyak lagi Malaysia. 

Terdapat lebih 300 kedai yang boleh didapati dan dipilih dan kesemua penyewa telah menjadi penyumbang besar kepada industri pelancongan dengan mempromosikan seni dan budaya terutamanya kepada pengunjung asing. 

Mungkin anda juga boleh menyokong mereka apabila anda berkunjung ke sini.

Makanan tempatan ada di mana-mana!

Satu lagi zon yang terletak di bangunan ini dikenali sebagai Lorang Kelapa. Ia menjual pelbagai makanan ringan tradisional, malah ada yang ‘rare’ jarang ditemui. 

Anda boleh melihat pelbagai jenis kerepek, kuih dan kuih goreng seperti Kuih Loyang, Epok-epok dan banyak lagi. 

Central Market juga menyajikan makanan tempatan dan gabungan terbaik yang boleh didapati di dalam dan berhampiran kompleks.

Pasar Besar @ Central Market

Bangunan Tambahan di Central Market juga merupakan tempat yang menonjolkan kebanyakan galeri seni eklektik. Ia terdiri daripada Muzium Seni Ilusi 3D untuk merasai pengalaman mengambil gambar sebenar, Galeri Rumah Seni yang menyimpan beberapa koleksi etnik peribadi dan yang terakhir ialah Art Lane yang menampilkan karya seni menarik oleh artis tempatan. 

Anda juga boleh mencuba bengkel batik DIY bersama rakan untuk merasai pengalaman membuat seni batik sendiri.

‘Wau’ Kasturi Walk

Dibuka pada awal 2011, pintu pagar wau yang besar bersebelahan dengan bangunan utama dikenali sebagai Kasturi Walk menjadi salah satu tempat popular yang membawa orang ramai ke Pasar Sentral. 

Laluan pejalan kaki yang baru diubah suai diubah menjadi bazar yang menempatkan kiosk dan gerai kecil yang menjual makanan ringan tempatan dan cenderahati kecil. 

KL Viral  boleh katakan ia hampir serupa dengan Petaling Street. — KL Viral

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top