Terkini

Tiga lokasi sumbangan Ramadan ditetapkan di KL

PERTUBUHAN bukan kerajaan (NGO) dan orang perseorangan di ibu negara boleh menyalurkan sumbangan atau makanan sempena Ramadan di tiga lokasi yang ditetapkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Wilayah Persekutuan) Dr Zaliha Mustafa berkata, lokasi tersebut ialah Anjung Kembara Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur, Pusat Khidmat Gelandangan Medan Tuanku dan Pusat Pembelajaran Komuniti Chow Kit.

“Ketiga-tiga lokasi khas ini diwujudkan sebagai inisiatif kawalan kepada kualiti makanan dan pada masa sama menjaga kebersihan di sekitar Kuala Lumpur,” katanya menerusi satu hantaran di Facebook miliknya.

Dr Zaliha berkata, sehingga kini, terdapat 10 NGO yang menjadi rakan kolaborasi DBKL bagi pengagihan makanan di Pusat Khidmat Gelandangan Medan Tuanku dan Pusat Pembelajaran Komuniti Chow Kit manakala 16 lagi NGO merupakan rakan kolaborasi Yayasan Kebajikan Negara (YKN) di Anjung Kembara.

“Kita tidak boleh melarang NGO yang ingin beri bantuan, cuma kita minta kerjasama daripada mereka dan sekiranya ingin menyumbang, boleh berurusan dengan Jabatan Pembangunan Komuniti dan Kesejahteraan Bandar DBKL,” katanya.

Mengenai operasi bersepadu yang bermula jam 1 pagi tadi, Dr Zaliha berkata, setakat jam 2.30 pagi seramai 150 gelandangan dibawa ke Pusat Khidmat Gelandangan Medan Tuanku di sini untuk proses mendapatkan data demografi selain mengenal pasti punca dan penyelesaian terbaik bagi usaha membantu mereka.

Turut hadir, Datuk Parang Abai @ Thomas, Timbalan Ketua Pengarah (PSE) JWP, Ramlee Yatim, Timbalan Ketua Pengarah (PP) JWP dan pegawai-pegawai DBKL.

Difahamkan, operasi bersepadu berkenaan melibatkan kekuatan seramai 203 pegawai dan anggota, turut dibantu beberapa agensi termasuk Polis Diraja Malaysia, Majlis Keselamatan Negara, DBKL, YKN, Jabatan Imigresen Malaysia, Jabatan Pendaftaran Negara, Agensi Antidadah Kebangsaan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat. — KL Viral

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top