Terkini

BDS tak pernah kempen rakyat Malaysia boikot KFC

BEBERAPA jenama rangkaian makanan segera telah disenarai hitam dan diboikot oleh sejumlah individu sebagai tanda solidariti kepada saudara di bumi Gaza, namun masih ada yang sembrono menuduh KFC menyalur sumbangan kepada Israel.

Pengerusi Kumpulan Pro-Palestin Boikot, Penjualan, Sekatan (BDS) cawangan Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail dalam satu kenyataan di Facebook rasmi menyatakan bahawa pihaknya tidak pernah melakukan apa-apa kempen untuk mengajak rakyat Malaysia memboikot KFC.

“Untuk makluman, KFC tidak pernah masuk senarai boikot BDS Malaysia. Kami tidak pernah mengadakan kempen rakyat Malaysia untuk boikot KFC dari dahulu sehingga sekarang,” katanya di Facebook.

Tambahnya lagi, McD dahulunya pun tidak termasuk dalam senarai namun terpaksa dimasukkan dalam senarai apabila cawangan di Israel memberi makan secara percuma kepada tentera Zionis Isreal.

Beliau turut meluahkan rasa lega kerana KFC tidak pernah berbuat sedemikian dan oleh itu tidak perlu dimasukkan dalam senarai boikot.

“Saya dapati ada pelanggan yang merungut dan tidak mahu beli lagi kerana mahal dan bukan kerana isu Palestin pun,” jelasnya.

Terdahulu, gerakan BDS dimulakan pada tahun 2005 atas kesedaran bahawa kerajaan-kerajaan di dunia, terutama sekali kerajaan Amerika dan Eropah tidak boleh diharapkan untuk membantu dalam perjuangan membebaskan warga Palestin dari cengkaman zalim Zionis ke atas mereka.

Oleh itu gerakan BDS membuat keputusan untuk mengembeling sokongan dari rakyat biasa dari seluruh dunia yang mempunyai hati nurani serta membenci kezaliman yang dilakukan terhadap warga Palestin.

Baca juga:

Pelbagai

Scroll to Top